Včeraj (četrtek, 12.oktobra) je predsednik države BORUT PAHOR v Veliki dvorani Predsednišče palače, na Prešernovi 8 v Ljubljani sprejel ormoške junake Nado Herga, Darinko Rakovec, Stanko Premuš in Franca Pergarja (člane DU Ormož) in jim podelil državno priznanje “Jabolko navdiha”. “Jabolko navdiha” je priznanje, ki ga predsednik države v znamenje občudovanja in hvaležnosti podeli izjemnim posameznikom in posameznicam, ki s svojimi dejanji in delovanjem navdihujejo druge.

Ormožani so ga prejeli kot pogumni prvaki “srebrne” generacije, saj je njihovo hrabro in požrtvovalno ravnanje rešilo življenje Ludovike (Vikice) Kvas iz Maribora.

»14. junij 2017 se je sprva zdel povsem običajen poletni dan in Ludovika Kvas, ki je skupaj z drugimi članicami in člani Društva upokojencev Ormož letovala na Dolgem otoku na Hrvaškem, je šla plavat. Sicer dobri plavalki so približno dvajset metrov od obale pojenjale moči in čeprav je poskusila priplavati do obale, se je začela utapljati.
Njeno stisko je z obale opazil Franc Pergar, ki je kljub slabšemu znanju plavanja brez oklevanja skočil v vodo in odplaval do utapljajoče se in že nezavestne Ludovike Kvas. Ko je Franc Pergar s ponesrečenko dosegel obalo, sta mu na pomoč priskočili Nada Herga in Darinka Rakovec. Kot upokojeni medicinski sestri sta vedeli, da je hitra in pravilna prva pomoč odločilnega pomena, saj je bila Ludovika Kvas v globoki nezavesti. Darinka Rakovec je takoj preverila njene življenjske znake. Ugotovila je, da dihanja in srčnega utripa ni mogoče zaznati, zato jo je takoj začela oživljati. Po nekaj negotovih in dolgih minutah jim je s skupnimi močmi uspelo – Ludovika Kvas se je ovedla in, ker je bila v šoku, je na pomoč priskočila Stanka Premuš, ki jo je s pomirjujočimi besedami umirila in spodbudila k nadzorovanemu in globokemu dihanju do prihoda reševalne ekipe.«

Predlagajtelj za priznanje je bilo DU ORMOŽ s predsednico Danico Majč na čelu, društvo pa je tudi organiziralo avtobus, ki je številne ponosne spremljevalce dobitnikov priznanj popeljal na svečan dogodek v Ljubljano.
Svečana podelitev priznanja je potekala v Veliki dvorani Predsedniške palače, kamor smo tako smeli tudi vsi spremljevalci. Med temi so bili tudi podžupan občine Ormož Mirko Novak, predsednik MZDU ORMOŽ Stanko Pignar, predsednik Pokrajnske zveze DU Spodnje Podravje Franc Hojnik in drugi, v Ljubljani pa sta se podelitvi pridružila tudi Ormoški župan Alojz Sok in predsednik ZDUSa Janez Sušnik.

“Kdor reši eno življenje, reši cel svet,” je zbrane nagovoril predsednik republike Borut Pahor in dejal, da je za izjemno dejanje, kot je ohranitev življenja človeka v nezgodi, potrebno veliko poguma, znanja in srčnosti, zato si prejemniki priznanja zaslužijo naše občudovanje in spoštovanje.
V imenu prejemnikov priznanja je o dejanju spregovorila Stanka Premuš, ki se je predsedniku republike zahvalila za podeljeno “Jabolko navdiha”. “Nismo več rosno mladi, vendar lahko s pogumom in izkušnjami, ki jih premore naša generacija, tudi dedki in babice naredimo nekaj lepega za sočloveka, saj se zavedamo, da skupaj zmoremo skoraj vse,” je nagovorila obiskovalce slovesnosti v Predsedniški palači in razkrila, da prejemnike osrečuje občutek, da so s svojim ravnanjem pomagali ohraniti življenje.
Slovesno vročitev je z iskreno zahvalo sklenila 75-letna Ludovika Kvas, rekoč: “Iz vsega srca hvala, da ste mi rešili življenje.” Predsedniku republike pa se je zahvalila, da je prepoznal njihovo srčnost in njihov pogum počastil z “Jabolkom navdiha”.
Po uradnem delu je sledilo druženje s predsednikom, pogostitev in voden ogled Predsedniške palače.

Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, 26. oktobra 2017 in v oddaji MED NAMI POVEDANO v ponedeljek, 16. oktobra 2017 z gostjama Ludoviko Kvas in Danico Majč.