Ob obletnici dogodkov na območju KS Kog so gasilci GZ ORMOŽ danes dopoldne k pomniku na Gomili položili cvetje in se spomnili vojnih dogodkov in škode, ki jo je JLA ob agresiji na Republiko Slovenijo in ob svojem barbarskem pohodu zadejala območju KS Kog. JLA je izgubila 2 tanka po tem pa s streljanjem iz oklepnikov požgala 9 civilnih objektov. Ob vojnih požarih na območju KS Kog so intervenirali člani PGD Vitan- Kog, Hermanci, Ormož, Hardek, Miklavž pri Ormožu in Središče ob Dravi ter člani DVD Robadje. Gasilske intervencije je vodilo poveljstvo GZ Ormož.
” V to vojno na tem območju je bilo vključenih 72 gasilcev iz 7 gasilskih društev GZ ORMOŽ, ki so posredovali pri gašenju gorečih objektov. Agresor se je na gasilce odzval s streli, kar je edinstven primer iz časa osamosvojitvene vojne v Sloveniji”, je v svojem nagovoru dejal Dejan Jurkovič – predsednik GZ ORMOŽ in dodal, da je nekaterim gasilcem, ki so sodelovali v intervencijah na Kogu dodeljen status vojnega veterana. Obenem se je Jurkovič zahvalil tudi vsem 70.000 vojnim veteranom za pogum v osamosvojetveni vojni, med katerimi so tako torej tudi gasilci GZ ORMOŽ in 186 vojnim veteranom s posebnim statusom – t.i. osamosvojiteljem, med katerimi je tudi eden izmed članov GZ ORMOŽ.
Četi gasilcev, ki je danes sodelovala pri polaganju cvetja k pomniku na Gomili je poveljeval poveljnik GZ ORMOŽ Tonček Lisjak; potem pa so se vsi skupaj odpravili na veliko slovesnost, ki so jo pripravili OZ VVS ORMOŽ in je potekala ob 11.uri pred grajsko pristavo.