V 18. krogu državnega prvenstva, je sinoči v Ormožu bila odigrana tekma med rokometaši Ormoža in Gorenje Velenje. Po sedmih tekmah brez poraza, so se Ormožani (žal) sinoči soočili s porazom. Velenjčani so namreč prepričljivo potrdili vlogo favoritov. Na Hardeku so slavili s 34:24 (17:13).

Pred tekmo je RK ORMOŽ sklical tiskovno konferenco

Pred tekmo je RK ORMOŽ pripravil tiskovno konferenco na temo dogodkov, ki so se zgodili na tekmi 15. kroga v Škofji Loki. Po uradnem zapisniku se je tekma končala z neodločenim izidom 31 : 31, po pritožbi Loke, da so Vinarjem pripisali en gol več in po odločitvi komisarja lige Aleša Juga pa je tekma bila registrirana z rezultatom 31 : 30 v prid Gorenjcev:
RK ORMOŽ navaja tri primere, ko so ormoški rokometaši s strani komisarja lige bili oškodovani.
Prvi primer je tekma proti Loki v Veliki Nedelji odigrana 6. oktobra 2018. Pri izidu 24 : 24 so gostje krenili v zadnji napad in sredino izvajali dva metra znotraj polovice tekmeca. Sodnika sta zaradi domnevnega oviranja igralca ob izteku časa dosodila sedemmetrovko Loki, katero so tudi spremenili v zmagujoči gol (24 : 25). Pritožba RK ORMOŽ, da sredina ni bila izvedena pravilno, sploh ni bila obravnavana. Iz posnetka KTV Ormož ni bilo jasno razvidno, kje se je izvajala sredina, Loka pa svojega posnetka ni hotela predati v obravnavo. Zdaj po dolgem času so določeni ljudje iz Škofje Loke celo priznali, da so Ormožani imeli prav, a žal video posnetek ni natančno pokazal, kar se je na lastne oči dalo videli na tekmi.
Drugi primer, kjer je Jug deloval samovoljno je bil termin tekme med Jeruzalemom in Mariborom. Gostje so RK ORMOŽ zaradi evropskih tekem na Ferskih otokih, zaprosili za prestavitev tekme, obenem pa preko športnega direktorja Maribora Branka Bedekoviča v prošnji za prestavitev kar sami določili termin tekme v Ormožu. Komisar jim je to brez soglasja Ormožanov tudi odobril.
Tretji primer zaradi katerega so v bistvu sklicali tiskovno konferenco, sega k 21. decembru 2019, ko je zapisniška miza storila napako in Ormožanom pripisala zadetek preveč, kar pa ni praktično opazil nobeden v dvorani. Kar 23 zadnjih minut so tako vsi živeli v zmoti, da je rezultat pravilen, ves čas pa je na semaforju pisal napačen rezultat. Tako so Ormoški rokometaši v zadnji napad krenili z mislijo, da izid izenačimo na 31 : 31, kar jim je tudi uspelo. Loka se je kasneje pritožila in znova je proti pravilom in v škodo Ormoškim rokometašem odločil komisar Jug ter registriral tekmo z izidom 31 : 30 v prid Loke.

Na odločitev se je RK ORMOŽ seveda pritožil, saj so prepričani, da bi bilo po pravilih potrebno tekmo ponoviti. » Enostavno ne vem kje smo se Jugu zamerili, a v bodoče si ne bomo več dovolili, da z nami kar tako pometajo,” je dejal predsednik ormoškega kluba v odstopu Martin Hebar. Na občnem zboru, ki bo v kratkem, bo namreč dolgoletni predsednik rokometašev iz Ormoža odstopil: »Ne želim več sodelovati pri sprenevedanju ljudi, ki vodijo tekmovanje. Nima smisla izgubljati prostega časa in občasno tudi denarja. Pravila se kršijo oz. prilagajajo kakor je komu po volji, sogovornikov pa ni. Res smo majhen, vendar srčen klub, ki se z vsemi močmi že vrsto let bori za preživetje v družbi najboljših. Če bo želja odgovornih v klubu, da kje lahko pomagam bom z veseljem priskočil, če ne drugega kot zvesti navijač kluba in mojih dveh sinov,” je še zaključil Hebar.
V nadaljevanju tiskovne konference je spregovoril športni direktor kluba Mladen Grabovac, ki bo tudi v prihodnosti prevzel mesto predsednika: “Najbolj zanimivo je to, da vsi ostali klubi molčijo kot, da se jih omenjeni dogodek s tekme Loka – Jeruzalem ne tiče. Vsi tiščijo glave v pesek. Me prav zanima kakšna bo reakcija klubov, ko se bo recimo odločalo o obstanku v ligi in bo na račun te točke Loka obstala, nekdo pa izpadel. Takrat pa bodo vsi prizadeti glasni in bodo pihali v en rog, da je prvenstvo neregularno. Številni klubi držijo fige v žepu, mi mali pa spet držimo lasten hrbet in se borimo za pravico. Potem pa smo vsem trn v peti, ker si eni redkih upamo na glas povedati. Nič novega v našem rokometnem svetu. Treba je vedeti, da nam točka iz Škofje Loke prinaša tudi mirnejši zaključek sezone ne samo na lestvici, ampak tudi iz finančnega vidika. Liga za prvaka prinaša vsaj petkratni, če ne še večji zaslužek od Lige za obstanek. Z uvrstitvijo med šest najboljših ekip v državi bi zagotovo lažje preživeli sezono«, je še dodal Grabovac in zatrdil, da se bo klub do konca boril za pravico, čeprav se po tihem boji, da je to boj z mlini na veter.

Mnenje RZ Slovenije

Komisar NLB lige Aleš Jug na tiskovni konferenci ni bil prisoten, a v njegovi pisni odločitvi, ki jo je medijem namenila Služba za odnose z javnostmi pri RZS, pravi, da je šlo za splet nesrečnih okoliščin, ki so nastale zaradi malomarnosti gostitelja (Škofjeločanov), kjer stalnih težav z delom z elektronskim zapisnikom še niso odpravili. “Tudi na omenjeni tekmi so se težave pojavljale že od začetka tekme, prihajalo je do neusklajenosti podatkov v zapisniku s podatki ‘tekme v živo’. Odgovornost za to pa nosita tudi oba predstavnika klubov, ki sta odgovorna za podatke pred tekmo in po njej,” je med drugim zapisano v odločbi komisarja lige. Pritrdil mu je tudi arbitražni odbor, ki je prav tako menil, da je analiza tekme pokazala, da so igralcu Ormoža v 38. minuti v zapisniku pripisali gol, ki ga ta ni dosegel.

Ormožani imajo tako namen vložiti zahtevo za varstvo zakonitosti na RZS. Če tudi z njo ne bodo uspeli, bodo vložili tožbo na upravno sodišče.