Zaposleni v ormoški tovarni Safilo so v ponedeljek (včeraj) izvedeli kdo izmed njih bo ostal brez dela. V tovarni bodo namreč zaradi prestrukturiranja odpustili 228 delavcev, v teh dneh že tečejo odpovedni roki. Kot so poudarili v italijanski skupini SAFILO, je cilj reorganizacije ustvariti “ustrezne pogoje za močno in trajnostno prihodnost tovarne v Ormožu”, kar naj bi zagotovilo njeno vlogo v dobavni verigi skupine. (Veriga sicer vključuje sedem tovarn. Poleg ormoške so te še v Italiji, ZDA in na Kitajskem).
V Safilu so napovedali, da bodo merila za izbor presežnih delavcev določili »skrbno in pošteno, z upoštevanjem tako strokovnih kot socialnih vidikov«. Večina zaposlenih se ne želi izpostaviti, kljub temu, pa mnogi povedo, da ti kriteriji niso bili ravno pravični. Tako sta naslednji dan (danes, v torek) tovarno obiskala sekretar Regijske organizacije Sindikata kovinske in elektro industrije Martin Dular in sindikalni odvetnik, ki sta delavcem bila na voljo s pravnimi nasveti. Nanju se je za pravni nasvet obrnilo 20 odpuščenih delavcev, od teh – 12 invalidov, ki so v podjetju zaposleni za polovični delovni čas in so prejeli obvestilo o začetku postopka uvrščanja na seznam presežkov. Prav invalidi s polovičnim delovnim časom, so bili med prejemniki odločb oziroma obvestil včeraj najbolj ogorčeni. Sekretar Regijske organizacije Sindikata kovinske in elektro industrije Martin Dular je po današnjem sestanku povedal:

“Čeprav so mi danes sindikalisti pojasnili, da to še ni odločba in da me ščiti zakonodaja, me je strah«, je po pogovoru s sindikalnim odvetnikom povedala ena od zaposlenih invalidk. »Zdaj moram čakati, kako bodo odločili na ministrstvu, kar pomeni tri do štiri mesece grozne negotovosti«, je še dodala…