Občina Središče ob Dravi v mesecu aprilu praznuje 67.občinski praznik. Osrednja slovesnost je bila v petek, ko so zaslužnim občanom podelili tudi občinska priznanja:

Osrednja občinska proslava je bila že DEVETA od 15 prireditev, ki so jih v okviru letošnjega 67.občinskega praznika pripravili v Središču ob Dravi. Kot po navadi je proslava potekala v dvorani Sokolana, udeležijo pa se je občani in mnogi gostje iz sosednjih občin in drugod. Uvodoma je zbrane pozdravil župan Toni Jelovica, ki je spomnil na žalostne dogodke iz časa 2.svetovne vojne in domačine, ki jih je upiranje okupatorju stalo življenja. Spomin nanje in na prednike, ki so po vojni na domačih tleh življenje gradili naprej in nam postavili trdne temelje za boljše življenje pa ostaja neomajna spodbuda za nadaljnjo skrb za razvoj domačega kraja.
Slavnostni govornik je bil minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek, ki je predstavil nove možnosti, ki se obetajo obmejnim občinam ter regijam v smislu skladnejšega regionalnega razvoja.

Višek slovesnosti je bila podelitev občinskih priznanj in plakete:

Priznanja Občine Središče ob Dravi so letos prejeli VOZNIKI PROSTOVOLJCI: ANTON HORVAT, ANDREJA RESMAN, MARJAN KOLARIČ, IVAN LAZAR, FRANC MEDIK, STANKO PLOH, JOŽE ŠEF, JOŽE RAKUŠA, NATAŠA ŠOŠTARIČ in VAUPOTIČ MARJETA, ki v okviru vseslovenskega projekta starejšim občanom omogočajo brezplačne prevoze in jim s tem omogočajo večjo mobilnost in socialno vključenost ter boljšo kakovost življenja v tretjem življenjskem obdobju. S prostovoljnimi prevozi jim je tako že vse od leta 2019 omogočen brezplačen prevoz do zdravstvenega doma, javne ustanove ali nakupovalnega središča, šoferji prostovoljci jih tudi pospremijo do vrat, z njimi počakajo v čakalnici, v veliko pomoč pa so jim lahko pri nakupih in pri opravkih na raznih uradih. V teh letih je bilo opravljenih več kot 190 prevozov, od tega so šoferji prostovoljci samo s svojim osebnim avtomobilom opravili 45 prevozov.

POSEBNO PRIZNANJE Občine Središče ob Dravi so letos namenili PEVSKEMU ZBORU DRUŠTVA UPOKOJENCEV SREDIŠČE OB DRAVI za 25 let delovanja.  Pevski zbor Društva upokojencev Središče ob Dravi je bil ustanovljen leta 1996. S prepevanjem so pričeli, kot mešani pevski zbor, danes ga sestavljajo le pevke. V letu 2022 so z enoletno zamudo s samostojnim koncertom obeležile 25 let delovanja zbora. Zbor je imel svoje vzpone in padce. Toda zvesti pevki Mira Medik in Frančka Masten sodelujeta pri zboru že od samega začetka, ostale pevke pa so pri zboru že od 15 do 20 let. V zadnjih dveh letih se je z zborovodkinjo Lucijo Pocrnja, zboru pridružilo še nekaj pevk, ki se zavedajo, da s tem svojim delom doprinesejo tudi nekaj lepega svojemu kraju. Nastopajo na vseh prireditvah v občini in širše. Vsako leto se udeležijo revij pevskih zborov, ki jih organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti, revij Pokrajinske zveze društev upokojencev Ptuj, medgeneracijskega sodelovanja Zveze društev upokojencev Slovenije v Ljubljani, Festivala za 3. življenjsko obdobje v Ljubljani, nastopajo na prireditvah medobčinske zveze društev upokojencev Ormož in drugod.

BRONASTO PLAKETO OBČINE SREDIŠČE OB DRAVI  je prejela Blanka Zdenka Slavič za povezovalno in požrtvovalno delo.    Blanka Zdenka Slavič je dolgoletna članica Turističnega društva in je pogosto pobudnica razstav, ki jih društvo postavlja v avli zgradbe domače občine. Neumorna je pri odkrivanju novih možnosti za predstavitve ustvarjalnosti domačinov, tako pa povezuje ustvarjalce vseh generacij iz vseh krajev občine. Je redna sodelavka glasila Sredica. S svojim širokim znanjem na različnih področjih in izkušnjami obogati dogajanja v različnih društvih ter ob družbenih in kulturnih dogodkih. S svojo mirnostjo in strpnim dialogom vedno deluje povezovalno. Dva mandata je bila tudi predsednica DU Središče ob Dravi. Že dolga leta pa vodi tudi skupino ljubiteljev književnosti, ki se je poimenovala Dravulice. Prav ta neformalna oblika srečevanja je spodbudila vodstvo ormoške knjižnice k ustanovitvi več knjižnih klubov.

Kot običajno so na slovesnosti razglasili tudi rezultate športnih tekmovanj za pokal občine Središče ob Dravi:

V soboto 1.aprila je v telovadnici Osnovne šole Središče ob Dravi  Društvo za telesno vzgojo Partizan organiziralo tekmovanje v namiznem tenisu za pokal občine. Rezultati so bili naslednji:

1. mesto: SAŠO PRAPOTNIK
2. mesto: FRANCE NAGLIČ
3. mesto: DAVORIN RIHTARIČ
V tekmovanje dvojic sta 1.mesto sta osvojila SAŠO HABJANIČ IN SAŠO PRAPOTNIK

V sredo, 12. aprila je bilo v organizaciji Društva upokojencev Središče ob Dravi tekmovanje v visečem kegljanje za pokal občine. Skupaj je tekmovalo 11 društev upokojencev, katere je sestavljalo 12 moških ekip in 11 ženskih ekip iz občin Ormož, Destrnik, Hajdina, Gorišnica, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi skupaj z 130 tekmovalcev.

Doseženi so bili naslednji rezultati:
Moški ekipno:
1. mesto: Društvo upokojencev DESTRNIK
2. mesto: Društvo upokojencev GORIŠNICA
3. mesto: Društvo upokojencev SREDIŠČE OB DRAVI

Ženske ekipno:
1. mesto: Društvo upokojencev ORMOŽ
2. mesto: Društvo upokojencev SREDIŠČE OB DRAVI
3. mesto: Društvo upokojencev GORIŠNICA

V kulturnem programu so sodelovali Pihalni orkester Središče ob Dravi pod vodstvom Vladimirja Krničarja in dijaki GIMNAZIJE ORMOŽ vključno z gimnazijskim bandom, ki ga vodi Aleš Lubi.

Naslovna fotografija: Dobitnik priznanj – šoferji prostovoljci

Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, 20. 4. 2023 ob 20.uri.