STRELSTVO:
Jan Šumak je na EP na Finskem v mladinski konkurenci zasedel 18. mesto

Tekmovalec SD Kovinar iz Ormoža, Jan Šumak, je drugi dan tekmovanja z zračno puško zadel 589 krogov in v mladinski konkurenci zasedel 18. mesto.
Med mladinci s puško nas Jan Šumak ni pustil razočarane in suvereno potrdil svojo formo. Z zelo dobrim rezultatom 589 krogov se je uvrstil na 18. mesto. Rezultati so bili v primerjavi z lanskim EP precej višji, Nemci so postavili evropski in celo svetovni rekord (1777 krogov), Rusi pa dotedanjega izenačili (1774). Za uvrstitev v finale sta bila potrebna 2 kroga več od EP 2011. Šumak je za najboljšimi osmimi zaostal le 3 kroge. Upravičeno smo opozarjali, da bi s svojim maksimumom, če bi mu le-ta optimalno uspel, lahko posegel nevarno blizu finala. Žal se mu je nekoliko ponesrečila prva serija (96 krogov). Dokazal je, da je obet za prihodnost.

Za naslov evropskega prvaka sta se v finalu na koncu spopadala Nemec Janker (tretji na EP 2011 v disciplini 3×40) in Italijan Capano (letnik 1996). Njun točno zadnji finalni strel je odločil, da bo naslov evropskega prvaka v rokah Nemca. Ekipno Nemci in Rusi v disciplini s puško postajajo stalnica na vrhu ekipne razvrstitve. Ekipna kolajna pa se je izmuznila Srbom, ki so bili zopet zelo blizu bronastemu odličju.

Za prve tri posameznike EP 2012 je to njihovo prvo evropsko prvenstvo, sicer pa sta izmed finalistov samo dva že imela izkušnje iz EP. Zanimivo je še, da treh strelcev iz finala EP 2011 ni na letošnjem evropskem prvenstvu – recimo, še iz lanske zmagovalne nemške ekipe ni dveh strelcev na tem prvenstvu. Najmlajši udeleženec tega finala pa je Madžar Peni, rojen šele leta 1997, ki je že na EP 2011 opozoril nase kljub svoji mladosti.

Solidni nastopi slovenskih strelcev na EP na Finskem

V Skandinaviji sta nastopili še dve strelki: Anuša Kovačič je tekmo z zračno pištolo s 369 krogi končala na 22. mestu, njena reprezentančna kolegica Katja Vodeb pa s 363 krogi na 36. mestu.

V slovenskem taboru so bili z nastopi slovenske strelske pomladi zadovoljni, saj sta bila Kovačičeva in Šumak med najmlajšimi tekmovalci na tukajšnjem strelišču v Vierumäkiju in imata pravico nastopa v mladinski konkurenci tudi na evropskem prvenstvu prihodnje leto v danskem Arhusu.

Prvi dan evropskega prvenstva so se predstavili tri slovenske strelke in strelec. Nina Juvan je na četrtkovi tekmi z zračno puško zasedla 34., Špela Mihalič 50. in Živa Juvan 51. mesto, Klemen Juvan pa je mladinsko preizkušnjo z zračno pištolo končal na 34. mestu.

Slovenska strelka Živa Dvoršak je na evropskem prvenstvu v finskem Vierumäkiju z zračno puško zasedla sedmo mesto in se uvrstila na letošnje poletne olimpijske igre v Londonu.

Moičević in Markoja v deželi tisočerih jezer nista ponovila dosežka Žive Dvoršak, ki je na sobotni posamični tekmi z zračno puško osvojila sedmo mesto ter po Rajmondu Debevcu in Boštjanu Mačku izpolnila normo za nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Londonu. Moičeviću je za veliki finale zmanjkalo pet, Markoji pa deset krogov