STRELSTVO:
Kevin Venta je v streljanju z zračno pištolo podrl slovenski državni rekord iz leta 1997. Novi rekord znaša 585 krogov.

Med 15. in 17. januarjem 2016 je bilo v okviru Mednarodne strelske zveze organizirano že 22. Mednarodno tekmovanje z zračnim orožjem v organizaciji Strelskega društva I. Pohorski bataljon Ruše. V soboto se je tekmovanja udeležilo 173 in v nedeljo 202 udeleženca iz 9 držav – Srbije, Avstrije, Slovaške, Hrvaške, Madžarske, Republike Kosovo, Italije, Črne Gore in Slovenije.

Prvi dan tekmovanja je bil organiziran v počastitev spomina na 8. januar 1943, na padli I. Pohorski bataljon, in je bil namenjen občinskemu prazniku Ruš.

Uradni rezultati sobotnega tekmovanja ob krajevnem prazniku Ruš
Streljanje z zračno pištolo ženske:

1. mesto Zorana Arunović (SRB)
2. mesto Marija Marović (CRO)
3. mesto Jasmina Milovanović (SRB)

Streljanje z zračno pištolo moški:
1. mesto Miklos Tatrai (HUN)
2. mesto Juraj Tužinsky (SVK)
3. mesto Uroš Kačavenda (CRO)

Streljanje z zračno puško ženske:
1. mestoAndrea Arsović (SRB)
2. mesto Živa Dvoršak (SLO)
3. mesto Snježana Pejčić (CRO)

Streljanje z zračno puško moški:
1. mesto Milutin Stefanović (SRB)
2. mesto Petar Gorša (CRO)
3. mesto Peter Somogyi (HUN)

Drugi dan je potekalo tekmovanje za Grand Prix Ruše 2016, na katerem so se najboljše strelke in strelci potegovali tudi za denarne nagrade. Nedeljsko tekmovanje je bilo za Slovence še posebej uspešno, saj je Kevin Venta postavil nov slovenski državni rekord v streljanju z zračno pištolo, ki ga je leta 1997 postavil Robert Kranjc. Odslej bodo morali novi izzivalci preseči rezultat 585 krogov. K njegovemu uspehu pa je dodala Živa Dvoršak, ki je izenačila lastni finalni rekord v streljanju z zračno puško, 207, 5 kroga, ki ga je leta 2013 postavila na 19. Mednarodnem strelskem tekmovanju z zračnim orožjem prav v tej športni dvorani v Rušah.

Uradni rezultati Grand Prix Ruše 2016
Streljanje z zračno pištolo ženske:

1. mesto Zorana Arunović (SRB)
2. mesto Bobana Veličković (SRB)
3. mesto Vladka Pervan (CRO)

Streljanje z zračno pištolo moški:
1. mesto Damir Mikec (SRB)
2. mesto Miklos Tatrai (HUN)
3. mesto Dimitrije Grgić (SRB)

Streljanje z zračno puško ženske:
1. mesto Živa Dvoršak (SLO)
2. mesto Milica Babić (SRB)
3. mesto Ivana Andjušić Maksimović (SRB)

Streljanje z zračno puško moški:
1. mesto Bojan Đurković (CRO)
2. mesto Zoltan Balaž (SVK)
3. mesto Milenko Sebić (SRB)

Ljubo Germič, predsednik Strelskega društva I. Pohorskega bataljona Ruše, je povedal, da je Mednarodno strelsko tekmovanje v Rušah eno najbolj priljubljenih mednarodnih tekmovanj v tem delu Evrope. Številne reprezentance držav ga izkoristijo za ključno kvalifikacijsko tekmovanje, pred udeležbo na prihajajočem vsakoletnem evropskem prvenstvu. Ob zaključku letošnjega tekmovanja pa je dodal:»Letošnja publika je odločno in glasno podpirala tekmovalce. Finale je prav zaradi tega še posebej velik izziv za tekmovalce. Tudi letos so pokazali, da so izjemno dobro pripravljeni in da ohranjajo odlično koncentracijo tudi v takšnih pogojih. Skupno število najčistejših desetk – 10,9, ki so jih tekmovalke in tekmovalci zadeli v kvalifikacijah letošnjega tekmovanja, znaša 209. Za nami je uspešno izvedeno mednarodno tekmovanje, skupaj z organizacijsko ekipo pa se že veselimo novih strelskih podvigov januarja 2017.«

Vir: Strelska zveza Slovenije