STRELSTVO, Rače 2012: Ormoški strelci ODLIČNI!!!
V športni dvorani v Račah je domače SD Franc Lešnik Vuk iz Hotinje vasi znova z odliko pripravilo izvedbo 21. mednarodnega tekmovanja za Nagrado Pohorja in 5. Memorial Bruna Skodiča, v streljanju s standardno zračno puško za člane in članice ter mladince in mladinke. Na tekmovanju se je pomerilo 140 strelcev iz 6 držav, po pričakovanju pa so najvidnejšo vlogo odigrali najprepoznavnejši strelci, nosilci olimpijskih, svetovnih in evropskih odličij.

Mladinci: Prepričjiva zmaga za Jana Šumaka, drugi Gregor Gotovina
Najprej je na strelno linijo 40-steznega elektronskega strelišča Sius Ascor stopil strelski podmladek v kategorijah mladincev in mladink, v posamični in ekipni konkurenci.
Med mladinci je prepričljivo zmago dosegel ormoški strelec Jan Šumak, ki je vse dvome v končni razplet tekmovanja odpravil že v kvalifikacijah, kjer si je s 590 krogi priboril kar 8 krogov prednosti pred najbližjimi zasledovalci. V finalu je Šumak, 18. na letošnjem EP na Finskem, dosegel znova najboljši rezultat s 101,9 krogi ter slavil lepo zmago z dosežkom 691,9 krogov in prednostjo 10,9 krogi pred zasledovalci. Na drugo mesto se je povzpel olimpijin strelec Gregor Gotovina, 580 krogov v kvalifikacijah, ki je s finalnim dosežkom s 101,0 krogi prehitel drugouvrščenega po kvalifikacijah, hrvaškega strelca Martina Oborovečkega s 582 krogi in tretjeuvrščenega Jeseničana Tadeja Štojsa. Slednji je kot tretji slovenski strelec v finalu svojemu kvalifikacijskemu dosežku s 581 krogi dodal še 97,1 krog in padel iz tretjega na šesto mesto. Osmo mesto pa je, z dosežkom 576 krogov v kvalifikacijah in 96,0 krogi v finalu, osvojil mladi Cerkničan Erik Kandare.

V ekipni razvrstitvi je slavila ekipa iz Severovzhodne regije s 1730 krogi, v postavi Jan Šumak, Tadej Žalik in Žiga Prajndl, pred drugouvrščeno ekipo ŠD Črenšovci s 1673 krogi, v postavi Žan Kelenc, Matjaž Škafar in Jan Nagy, tretje mesto pa je osvojila bosansko-hercegovska ekipa SK Geofon-Teslič R.S. s 1665 krogi, v postavi Đurič, Stanković in Kovačević.

Mladinke: Zmagala Hrvatica Vukadin, na stopničkah tudi Slovenki Petra Vernik in Živa Muhič
Pri mladinkah je zmago slavila hrvaška strelka Danijela Vukadin s 392 krogi v kvalifikacijah in 98,3 krogi v finalu, pred drugouvrščeno ormoško strelko Petro Vernik, ki je v kvalifikacijah dosegla šele peti rezultat s 388 krogi, v finalu pa drugega najboljšega s 101,7 krogi ter s skupnimi 489,7 krogi le za 0,6 kroga zaostala za zmagovalko. Drugi velik preboj med finalistkami pa je uspel Postojnčanki Živi Muhič, ki je bila s 387 krogi po kvalifikacijah uvrščena šele na šesto mesto, v finalu pa z najboljšim dosežkom, s 102,2 krogi, skočila naprej in osvojila bronasto odličje. Med slovenskimi strelkami sta se v finale uvrstili še Špela Mihalič iz Tišine, s 389 + 99,6 krogi, na 4. mesto in Bianka Vogrinčič iz Črenšovcev, s 385 + 98,0 krogi, na 8. mestu. V ekipni razvrstitvi je, enako kot pri mladincih, slavila Severovzhodna regija s 1162 krogi, v postavi Špela Mihalič, Petra Vernik in Bianka Vogrinčič, drugo mesto pa so s 1127 krogi osvojile strelke BIH SK Geofon-Teslič R.S., v postavi Đekanović, Kuzmanović in Gačić.

Članice: Novo zmagoslavje za Živo Dvoršak pred bronasto olimpijko iz Pekinga Snježano Pejčić
V kategoriji članic se je še pred začetkom tekmovanj v strelskih krogih razpravljalo ali se bo Hrvatica Snježana Pejčić oddolžila Živi Dvoršak za nedavni poraz v Solinu (Split), zagotovo pa sta ti dve olimpijski tekmovalki bili znova postavljeni v položaj glavnih favoritinj za končno zmago. Vprašanje se je izkazalo za utemeljeno, a slovenska strelka Živa Dvoršak, v izjemno napeti finalni končnici, le ni dovolila presenečenja. Po kvalifikacijah sta bili omenjeni strelki povsem poravnani s 397 krogi, Dvoršak po serijah 98,100,99,100, Pejčić po serijah 99,99,99,100, položaj prve finalistke pa si je Dvoršakova priborila na račun večjega števila notranjih desetic s 33:32. Najboljšima finalistkama pa sta za ovratnik, s krogom zaostanka s 396 krogi, dihali Hrvatici Tanja Perec in Maja Bruketa Bujanović, v finalno osmerico pa se je dobrim dosežkom, s 395 krogi, prebila tudi druga slovenska strelka Nina Juvan. Favorizirani strelki na vrhu pa sta za vse prisotne gledalce tudi v finalu prikazali vrhunsko streljanje: Dvoršakova pa si je na koncu s popolno serijo samih desetic in dosežkom 104,1 krogom ter skupnimi 501,1 krogi priborila osem desetink kroga prednosti pred bronasto hrvaško olimpijko iz Pekinga, ki je v zadnjih desetih strelih zmogla prav tako dobrih 103,3 kroge in skupno 500,3 kroge. Tretje mesto je osvojila varaždinska strelka Tanja Perec s 101,8 in skupnimi 497,8 krogi. V finalu je druga slovenska strelka Nina Juvan s 100,1 krogom izgubila eno mesto in s skupnimi 495,1 krogi osvojila 7. mesto. Mejni kvalifikacijski rezultat finalistk je bil tokrat postavljen pri 394 krogih.
V ekipni razvrstivti je slavila hrvaška ekipa SK Lokomotiva iz Rijeke s 1178 krogi, v postavi Pejčić, Berić in Arbanas, drugo mesto je osvojila hrvaška ekipa SK Trnje s 1175 krogi, v postavi Bruketa Bujanović, Kovacs in Krešić, bronasto ekipno odličje pa je pripadlo strelkam MSZ Ljubljana s 1170 krogi, v postavi Živa Dvoršak, Nina Juvan in Sonja Benčina. Domače strelke FLV so s 1143 krogi osvojile 6. mesto, v postavi Klavdija Pufič, Teja Razboršek in Sonja Sreš.

Člani: Peter Sidi ni dovolil nobenega presenečenja, Robert Markoja tretji
V zadnji odločitvi dneva smo lahko v Račah spremljali še najboljše strelce. Nagrade in Memoriala se vsako leto znova zelo rad udeleži tudi najboljši strelec na svetu v zadnjih letih z zračno puško, Madžar Peter Sidi, ki je znova nastopil kot glavni favorit za končno zmago in svojih privržencev ni razočaral. S kvalifikacijskim dosežkom s 597 krogi, po serijah 98,100,100,100,100 in 99 krogov, je imel pred najbližjim zasledovalcem, slovenskim reprezentančnim strelcem Robertom Markojo, kar zajetno prednost 4 krogov. Na tretjem mestu je s 592 krogi sledil še en madžarski strelec, slovenskim ligašem vsem dobro znani strelec “Jezera Dobrovnik” Peter Somogyi. Med številnimi slovenskimi strelci pa so si nastop v večernem finalu pristreljali še Grega Potočnik s 590 ter Jan Šumak in Željko Moičević s 589 krogi. Peter Sidi je za zaključek tekmovalno odličnega dne postavil še najboljši finalni rezultat s 104,4 krogi in se pred drugouvrščenim reprezentančnim kolegom, Tamasom Hanerjem, veselil prestižne zmage s končnimi 701,4 krogi ter prednostjo dobrih devetih krogov. Čast slovenskih strelcev na odru za zmagovalce pa sta reševala Jan Šumak in Robert Markoja, slednji pa si je bronasto odličje priboril šele z dodatnim shot-off razstreljevanjem v 11. strelu, kjer je imel z zadetkom 10,6 : 10,5 krogov mirnejšo roko od mladega in perspektivnega ormoškega strelca, ki se je v istem dnevu pomeril kar v dveh finalnih odločitvah, med mladinci je slavil, pri članih pa je, bronasti iz DP v Portorožu, osvojil 4. mesto. Šumak pa se je z drugim najboljšim finalnim rezultatom s 103,1 krogom povzpel iz šestega mesta po kvalifikacijah do omenjenega končnega četrtega mesta. Markoja pa je v finalu dosegel le 99,1 krog in skorajda zapravil prednost štirih krogov pred Šumakom, slabše se je v finalu odrezal le še tretji po kvalifikacijah Peter Somogyi, ki je tekmovanje končal na 7. mestu. Željko Moičević se je, po srečnem preboju med finaliste na račun večjega števila notranjih desetic, odrezal bolje in s 102,5 krogi napredoval iz osmega na peto mesto. V konkurenci petih strelcev s 589 krogi v kvalifikacijah so se trije uvrstili v finale, izven finala je na 9. mestu z enakim rezultatom ostal tudi zlati olimpijec Rajmond Debevec, ki je imel en notranji strel manj kot Močević. Radovljičan Grega Potočnik je s 100,4 in skupnimi 690,4 krogi tekmovanje končal na 6. mestu in tako izgubil 1 mesto po kvalifikacijah. Osmo mesto je pripadlo avstrijskemu reprezentantu Martinu Strempflu.
V ekipni razvrstitvi je zmagala reprezentančna selekcija iz Madžarske s 1766 krogi, v postavi Haner, Somogyi in Veras, pred avstrijsko ekipo Steiermark s 1757 krogi, v postavi Strempfl, Neuburger in Kristandl, tretje mesto pa je osvojila slovenska ekipa MSZ Ljubljana s 1756 krogi, v postavi Rajmond Debevec, Andraž Dovč in Maj Pirih.

Martinova nedelja 11.11.2012 je bila drugi strelski tekmovalni dan v Račah, kjer je po uspešnem tekmovanju za Nagrado Pohorja in Memorial Bruna Skodiča, strelsko društvo Franc Lešnik Vuk iz Hotinje vasi organiziralo še 1. odprto kontrolno tekmovanje.

S puško je med člani kot dan prej Markoja Robert , Štefan Kovač Turnišče pustil za sabo Potočnik Grega, Dušan Poženel Rečica in Moičević Željka, Grosuplje, Debevec Rajmond, Olimpija je bil četrti. Med članicami je Dvoršak Živa, Olimpija potrdila svojo odličnost pred domačinko Pufič Klavdijo, Franc Lešnik Vuk , za njima sta se uvrstili klubski kolegici Oražem Renata in Majstorovič Jelica, Grosuplje.

Novi član Olimpije Pirih Maj se je odlično izkazal med mladinci, štiri kroge za njim sta bila Roser Rok, Dolič in Gotovina Gregor, Olimpija. Ženski del je premagala Juvan Nina, Olimpija, za njo sta se uvrstili Muhič Živa, Postojna in Vernik Petra, Kovinar Ormož, takoj za njo pa perspektivna domačinka Razboršek Teja, Franc Lešnik Vuk .

Tekmovanje s pištolo za člane je bilo najbolj uspešno za Kunšek Blaža, Marok Sevnica, ki je premagal vso konkurenco, sledila sta mu Venta Kevin, Kovinar Ormož in Ljubič Cveto, Slovenske Konjice. Tesen boj za zmago med ženskami se bil med Dobravec Petro, Železniki in Ptujčanko Raušl Majdo, ki je izgubila boj zaradi notranjih desetk, sledila jima je Prelec Romana, Železniki.

Repič Rožle, Kamnik je s kar 12 krogi naskoka pred Druzovič Ivanom, Juršinci in Stojak Sašom, Ptuj pometel s konkurenco. Mladinke so bili le krog narazen po vrstnem redu Kovačič Anuša, Marok Sevnica, Vodeb Katja, Liboje in Tkalec Jagoda, Dušan Poženel Rečica

Vir: Strelska zveza Slovenije, Simeon Gönc