52.Kmetijsko-živilski sejem Agra, ki ga je na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni odprl predsednik republike Borut Pahor, je v znamenju družinskega kmetovanja. Podeželje je po Pahorjevem prepričanju za Slovenijo zelo pomembno, saj predstavlja polovico slovenskega prebivalstva: Kmetovanje in pomen investiranja v to panogo, ki sicer na ravni države ne prinaša posebnega narodnega dohodka, pa je tako z narodnega kot razvojnega vidika neizogiben vir za ohranjanje in krepitve naših vrednot, je povedal Pahor.
Predsednik je med drugim dodal, da ima sam zelo prijetne izkušnje z mladimi ljudmi, ki so se odločili, da prav zaradi zelo visoke izobrazbe, ki so si jo pridobili, ostanejo na kmetiji, prevzamejo od svojih staršev skrb za kmetijo, ustvarijo družino in si želijo, da imajo njihovi otroci enake možnosti za to, da jih vzgojijo v ustvarjalne in izobražene osebnosti. »To je treba spodbuditi z vsemi ukrepi, za katere so si prizadevale vlade v preteklih letih in si morajo tudi vlade v prihodnjih letih…«, je poudaril Pahor.

Tudi minister za kmetijstvo in okolje, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan je opozoril, da je družinska kmetija način kmetovanja, ki daje državi največjo stabilnost in da družinske kmetije delujejo tudi takrat, ko so težki časi in ohranjajo stabilno proizvodnjo. Tudi zato je poseben del kmetijske politike namenjen družinski kmetiji. Minister verjame, da vsak davkoplačevalec razume, da vsak državni evro, ki ga vložimo v družinsko kmetijo, ni strošek, ampak investicija.
Židan je spomnil, da se je Slovenija za obdobje 2014-2020 pogodila za pomembno večjo količino finančnih sredstev, kot so bili prvi upi, predvsem pri ukrepih za posebno obliko kmetijske politike, ki je bistveno enostavnejša za male kmetije in bo lahko pomagala skoraj tretjini naših kmetij. Vendar pa bo v naslednjem obdobju merjenje učinka bistveno večje, kot je bilo v preteklosti, predvsem se bo preverjalo, ali ima od tega vlaganja denarja v kmetijstvo učinek tudi država, je dodal Židan.

O velikem pomenu družinskega kmetovanja sta se strinjala tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Cveto Zupančič, ki je prepričan, da bodo država in ljudje spoznali pomen kmetijstva šele, ko bomo lačni, ter predsednik za Zadružne zveze Peter Vrisk, ki je opozoril na pomemben odnos med ljudmi in načini kmetovanja na družinski kmetiji.

Po besedah predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca so to v Gornji radgoni spet praznični dnevi – kajti sejem Agra 2014 je praznik stroke zemlje in srca.

Na sejmu Agra poteka tudi 19. mednarodni sejem embalaže, tehnike, pakiranja in logistike Inpak. Sicer pa se na skoraj 70.000 kvadratnih metrih razstavnih površin in vzorčnih nasadov predstavlja 1750 razstavljavcev iz 29 držav, v šestih dneh pa se bo zvrstilo čez 150 strokovnih, poslovnih in družabnih dogodkov.

Sejem poteka do 28.avgusta.