Občinski odbor Nova Slovenija Ormož je tudi letos ob Dnevu državnosti na Humu organiziral sicer že tradicionalno kresovanje in mašo za domovino. Zbralo se je okrog 200 ljudi od blizu in daleč:

Maša za domovino v cerkvi na Humu se je pričela ob 19ti uri, in je bila še posebej praznična, sploh pa posvečena vsem najlepšim željam, ki jih pač lahko namenimo domovini.
Pa tudi sicer na Humu v cerkvici Sv.Janeza Krstnika vsaj enkrat tedensko potekajo maše, ki se jih domačini radi udeležujejo; da ne govorimo o obiskovalcih, ki zaidejo na Hum in si cerkev, ki je bila na 303 metre visokem hribu zgrajena v začetku 17.stoletja ogledajo kot posebno znamenitost ormoške občine.

... od maše. (Foto: Zdravko Munda)

Po maši so organizatorji pripravili kulturni program, v katerem so nastopili pevci ljudskih pesmi ZRELO KLASJE pod vodstvom Dominika Pongračiča,
sledil je pozdrav predsednika OO Nova Slovenija Ormož in župana občine Ormož Alojza Soka, ki je zbrane pozdravil in se jim zahvalil za udeležbo na srečanju oziroma na maši za domovino, verjame namreč – da je pomembno – tudi na tak način držati z domovino in krepiti domovinsko zavest.
Sicer pa je v nadaljevanju bil čas za družabno srečanje, in možnost si povedati to in ono; pa seveda se poveseliti ob glasbi domačega ansambla.

Za mize in klopi, pa tudi za splošno varnost so poskrbeli gasilci PGD Loperšice; ki pa so zaradi močnega vetra in varnostnih razlogov prepovedali zakuriti kres. Tako tradicionalnega kresovanja letos na Humu ni bilo. Pa nič ne de; verjeti je, da je še vrsta drugih kresov in luči, ki jih nosimo ljudje v srcih.