V vinski kleti P&F Jeruzalem so se po dolgih šestih letih ponovno veselili ledene trgatve. V vinograd z imenom Topol v Rinčetovi grabi so se odpravili v nedeljo 8. januarja zgodaj zjutraj in se kljub – 12° C z veseljem lotili zadnje trgatve letnika 2016. Po besedah Mitje Herga, direktorja in glavnega enologa kleti, pričakujejo iz sorte chardonnay 380 litrov izjemnega ledenega vina.

Zakaj je od zadnje ledene trgatve minilo kar dolgih šest let?

Razlog se skriva v prav posebnih pogojih, ki jih ta zahteva, v Sporočilu za javnost pojasnjujejo v kleti P&F Jeruzalem. Grozdje mora namreč izpolnjevati zdravstvene in zrelostne pogoje, ki so tudi zakonsko opredeljeni. Temperatura zraka mora biti dovolj nizka, da grozdne jagode v celoti zamrznejo, kar v praksi pomeni dolgotrajen mraz s temperaturami, ki gredo tudi pod – 10 stopinj Celzija. Sladkorna stopnja pa mora biti vsaj 128 Oe stopinj. Nižja je temperatura tem bolje, saj vpliva na zgoščevanje sladkornega soka. Tudi samo stiskanje grozdja poteka kontrolirano pri temperaturi pod lediščem. In prav zaradi zahtevanih pogojev, ki jih narava ne omogoča vsako leto ter posledično tveganja vinogradnikov, je ledeno vino dragocena redkost.

Ledeno vino chardonnay letnika 2016 bodo po besedah Mitje Herga prvič ponudili koncem leta 2018, pod novo blagovno znamko, ki je v tem trenutku še ne želijo razkriti.