Tradicionalno 28.decembra je Pihalni orkester Glasbene šole Ormož pripravil novoletni koncert, brez katerega si je novoletne praznike v Ormožu sploh težko predstavljati.

Koncert je letos bil še svečanejši kot običajno, saj je bil posvečen 120-letnici delovanja orkestra in 200-letnici javnega glasbenega šolstva v Sloveniji.

Stari dokumenti pričajo, da so se godbeniki iz Ormoža in okolice, predvsem iz Litmerka, zbrali in priključili novo ustanovljenemu gasilskemu društvu za ormoško okolico s sedežem na Hardeku, leta 1896, kar je predstavljalo začetek godbe v ORMOŽU. Kot samostojno društvo je bila godba ustanovljena 1934. Imenovala se je enostavno: “Ormoška mestna godba”. Ustanovitelja sta bila dirigent Josip Novak in Miško Matjašek.

Pomemben mejnik v bogati zgodovini ormoške godbe predstavlja tudi leto 1959, ko so takratni napredni ormoški možje spoznali, da Ormož – tako kot sosednja mesta-  potrebuje svoj pihalni orkester –  in seveda tudi glasbeno šolo, saj orkester brez izobraženih glasbenikov ne bi mogel obstajati. Tako je bila ustanovljena Nižja glasbena šola, kjer so se izobraževali novi člani.

Pihalni orkester od leta 1975 vodi Slavko Petek. Od takrat se je za ormoško godbo začela tudi nova era in številni nastopi.   Od leta 1978  je orkester pričel izvajati novoletne koncerte, ki so v Ormožu postali nepogrešljivi prednovoletni dogodek.
Orkester je tudi pobudnik in soorganizator Tekmovanja godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla, ki predstavlja eno večjih godbenih manifestacij v Sloveniji.

Na minulem 39-tem novoletnem koncertu je nastopilo 60 godbenikov, ki so navdušili s 14-timi zimzelenimi skladbami. V izvedbo pa so  vključili ormoške mažuretke pod vodstvom Mojce Kovačič,  ter soliste in  plesalce.  Klarinetist Niko Gaberc je navdušil s solom v Avsenikovem »Pastirčku«;  na zvoke “Libertanga” se je z izraznim plesom predstavila Jana Dobrijevič, na ritme skladbe »My name is Bond« pa je zaplesala Anamaria Klajnšček.  Zapele so Renata Horvat in Romana Zelenjak  ter messospranistka Monika Kelenc, ki je zapela skladbo »Meine Lippen sie Kussen so heiss« iz operete GIUDITTA.

Za sceno je poskrbela Larisa Juvančič, program pa je tradicionalno povezovala Vesna Danilovič Novak.   Na koncertu so podeli 88 različnih priznanj, od teh je Barbara Podgorelec iz JSKD OI ORMOŽ podelila kar 18 zlatih Gallusovih priznanj za več kot 15 let sodelovanja v orkestru,  2 srebrni za več kot 10 let,    in 16 bronastih za več kot 5 let sodelovanja.  10 glasbenikov  je prejelo tudi častna priznanja JSKD RS za več kot 30 letno sodelovanje v orkestru.   Cela godba  je za 120 let delovanja prejela ZLATO – jubilejno priznanje JSKD RS.

Člani orkestra  pa so se na koncu s ČASTNIM PRIZNANJEM pihalnega orkestra Ormož za življenjsko delo zahvalili tudi svojemu dolgoletnemu dirigentu Slavku Petku.


VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 12. januarja 2017 ob 20.uri.