Tekst in fotografije:BORIS VUKAN
V soboto, 23. maja 2014 so Ormož obiskali veterani vojne za Slovenijo iz Zasavja. Pred ormoškim gradom so jih sprejeli člani OZVVS Ormož in jim predstavili Ormož, dogodke iz vojne leta 1991 in svoje delo v letu 2013. Gostje so si najprej ogledali kraj dogajanja pred “barikado Tima” in si želeli ogledati pomnik vojni za Slovenijo 91 v grajskem parku. Žal je pomnik zaradi gradbenih del v neposredni bližini skoraj nedostopen, tako je v tem času še bolj neopazen…
Goste iz Zasavja so veterani odpeljali v Središče ob Dravi.
V središču so si Zasavci ogledali Oljarno, se seznanili s pridobivanjem bučnega olja in poskusili bogato ponudbo izdelkov iz bučnih semen.
Na poti iz Središča ob Dravi so si ogledali kraje dogodkov v katere se je vpletla oklepna kolona JLA na Kogu in v Gomili, ko se je prebijala v smeri proti Ljutomeru.
Veterani so obiskali tudi ormoško vinsko klet in ob njihovem dnevu odprtih vrat poskusili vse, kar dobrega zori v njihovih sodih.
Svoj obisk v Ormožu so zasavski veterani zaključili v veteranskem klubu, kjer jih je sprejel upravnik Boris Vukan in izčrpno predstavil delovanje in možnosti veteranskega kluba v Ormožu.

zasavje_1

golaz_4

zasavje_2

V soboto, 23. maja 2014 pa se je kuharska ekipa OZVS Ormož v sestavi Ljubica Fišer, Miran Petek in Jožef Bobnjar udeležila tekmovanja v kuhanju golaža v vojašnici generala Maistra v Mariboru. V vojašnico so jih povabili iz 72. brigade ob Dnevu odprtih vrat, da bi popestrili že sicer bogat program dogodkov.
Kuharske ekipe so se najprej potrudile zgledno urediti delovni prostor, nato so strpno, vsak po svojem receptu, kuhali golaž. Med tem, ko se je golaž po svoje kuhal v kotličku, so kuharji poklepetali s sosednjimi ekipami iz enot in poveljstev Slovenske vojske, izmenjali izkušnje, recepte, mnenja,…. in napravili pravi žur, tak, da so kmalu postali ena izmed najbolj atraktivnih točk v vojašnici. Ko je bil golaž kuhan, je prvi obrok pripadal ocenjevalni komisiji, ostalo pa so kmalu pojedli obiskovalci. Ormožani sicer niso zmagali, so pa bili zadovoljni s svojim izdelkom , prav tako obiskovalci, ki so pokusili njihov golaž. Med njimi sta bila tudi predsednik ZVVS general Ladislav Lipič in predsednik pokrajinskega odbora brigadir Venčeslav Ogrinc.

golaz_1

golaz_2

golaz_3