Naslovna fotografija: (z leve)  Majda Keček – predsednica Društva SPOMINČICA Ormož;  dr. Zdenka Čebašek Travnik, dr.med., spec.psih., druž.terapevtka, aktivistka v Društvu Spominčica  – Alzheimer Slovenija ter predavateljica;  Milica Šavora – direktorica Knjižnice Ormož in Mateja Zemljak – predstavnica Občinske uprave Ormož

Društvo SPOMINČICA Ormož je ob  svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni v knjižnici odprlo TRETJO demenci prijazno točko v Ormožu. Ob svoji 15 letnici delovanja so predstavili tudi ZBORNIK in pripravili predavanje doktorice Zdenka Čebašek-Travnik na temo »Spoznajmo demenco skozi filme in knjige«.  Dogodek je potekal minuli četrtek na vrtu knjižnice:

Čeprav je bilo v zadnjem času na področju seznanjanja z demenco narejenih nekaj pomembnih korakov in je védenja o tej bolezni več kot pred leti, bo potrebnega še veliko dela, da bomo postali do demence prijazna družba. To je še posebej pomembno zato, ker večina ljudi z demenco živi v domači oskrbi, prav v lokalnih okoljih pa je pomembno zavedanje, kaj je demenca, kam se obrniti po pomoč in kako skrbeti za dementnega človeka. Ormoško društvo SPOMINČICA, ki deluje pod vodstvom Majde Keček v tej smeri deluje že 15 let, vedoč, da za demenco ne obstaja hitrih rešitev in zdravila, lahko pa zdravljenje temelji na čustveni in praktični podpori ter kvalitetni skrbi za osebo z demenco.   Več informacij kot ima družinski član ali skrbnik osebe z demenco, hitreje in bolj pravilno lahko ukrepa, ko se oseba prične opazno spreminjati.

Ob letošnjem Dnevu Alzheimerjeve bolezni je društvo tudi letos pripravilo zanimivo predavanje na temo »Spoznajmo demenco skozi filme in knjige«, ki je v bistvu še ena zelo zanimiva pot do ozaveščanja, tako bolnih kot njihovih svojcev in tudi okolja v katerem človek z demenco živi.

Tako se tudi z ogledi filmov in s prebiranjem literature  lahko naučimo,  kako najti pot do naših bližnjih, ki imajo demenco.   »Evropski projekt SINCALA – za pomoč ljudem, ki neformalno skrbijo za dementne osebe –   izpostavlja namreč tudi tovrstno pomoč,« je med drugim dejala psihiatrinja dr. Zdenka Čebašek Travnik, in pojasnila, da je v evropski projekt vključeno tudi Društvo SPOMINČICA Slovenija, saj nudi vrsto uporabnih nasvetov in dognanj, kako si pomagati, ko nam najbližji zbolijo, naj gre za partnerja, starša, dedka ali babico.

15 let Društva SPOMINČICA ORMOŽ

Po predavanju je predsednica Ormoškega društva SPOMINČIČA Majda Keček  predstavila ZBORNIK, ki so ga izdali ob 15 letnici delovanja. Gre za drugi ZBORNIK, prvega so izdali ob desetletnici, leta 2018, letos pa drugega, ki prinaša pregled aktivnosti društva v zadnjih petih letih. Ob jubileju so razpisali tudi likovni natečaj na katerega sta se odzvali OŠ Velika Nedelja in Gimnazija Ormož. Likovna dela bodo do 28. septembra razstavljena v Knjižnici, potem jih bodo preselili v Belo dvorano Grajske pristave. Majda Keček je predstavila tudi novo  strategijo za obvladovanje demence do leta 2030, ki jo je vlada RS predstavila letos julija. »Gre za 10 ciljev, je pojasnila Kečkova: spodbujanje različnih preventivnih programov za zmanjševanje dejavnikov tveganja ter za ohranjanje in krepitev zdravja,

  • diagnosticiranje zgodnjih faz nevrokognitivnih motenj,
  • izboljšanje dostopnosti do učinkovitih zdravstvenih obravnav ter zdravljenja,
  • zmanjševanje stigme,
  • izobraževanje poklicnih skupin na področju obvladovanja demence,
  • zbiranje podatkov in spodbujanje raziskav o demenci.
  • izboljšanje dostopnosti do ustrezne postdiagnostične obravnave, kar vključuje dolgotrajno obravnavo, paliativno oskrbo, socialne storitve ter podporo družinam ali skrbnikom.
  • uvedba posebnega registra, ki bo poleg podatkov s področja zdravstva vseboval tudi podatke s področja socialnega varstva in druge podatke za učinkovito načrtovanje ter izvajanje ukrepov za obvladovanje demence.

Knjižnica Franca Ksavra Meška DEMENCI PRIJAZNA TOČKA

V nadaljevanju je doktorica Zdenka Čebašek-Travnik  v imenu slovenskega društva SPOMINČICA Majdi Keček predala priznanje za dolgoletno delo in velik prispevek ormoškega društva k ozaveščanju o demenci;  direktorici Knjižnice Milici Šavora pa je predala priznanje oziroma licenco za izvajanje aktivnosti »demenci prijazne točke v Ormožu«, kasneje sta podpisali še pogodbo;  in na vhodna vrata so prilepili oznako – tri spominčice, ki opominjajo, da je tudi Knjižnica Franca Ksavra Meška demenci prijazna točka.  To je v Ormožu, poleg lokacije RK ORMOŽ in CSO ORMOŽ tretja takšna točka. V Sloveniji je trenutno 450 demenci prijaznih točk namenjenih 47-tisočim obolelim in njihovim svojcem.