Čeprav se je v obnovljenih kletnih prostorih ormoškega gradu, ki jih bolje poznamo pod imenom UNTERHUND v zadnejm času zvrstilo že kar nekaj prireditev, je uradna otvoritev bila minulo soboto. Obnovljeni prostor tako ostaja idealen prostor za mnoge prireditve, namenjene – predvsem mladim.

Obnovljen UNTERHUND (Foto: Karolina Putarek)

Davnega leta 1990 je ormoška mladina v gradu odkrila več kot 400 m2 prostorno klet, kjer so si z urami in urami čiščenja in odvažanja navlake, ki se je v kleti nabirala desetletja, uredili prostor za druženja in številne prireditve. Glede na izgled kleti so prostor poimenovali UNTERHUND; ki pa je potem v devetdesetih letih postal sinonim za alternativno kulturo, za številna čezmejna druženja in neponovljivih koncertov alternativnih glasbenih skupin iz vsega sveta, ki so v 90-tih letih rasle kot gobe po dežju. Kmalu so ustanovili Kulturno alternativni klub, in mnogi člani kluba vztrajajo še danes, zadovoljni, da so dočakali leta in leta željeno obnovo tega priljubljenega zbirališča mladih.

Izjava: Miha Mehtsun – predsednik Kulturno alternativnega kluba Ormož

Miha_izj_1

Miha Mehtsun-predsednik KAK Ormož(Foto: Karolina Putarek)

Obnova UNTERHUNDA, z ureditvijo sanitarij, talnega gretja, izolacij in potrebnih inštalacij je stala okrog 300.000 evrov, od tega je občini uspelo pridobiti 130.000,00 eurov s strani Ministrstva za kulturo. V znesek pa je všteta tudi gradnja dvigala, ki so ga gradili vzporedno z obnovo grajske kleti.
Kulturno alternativni klub najemnine za uporabo prostorov ne bo plačeval, le tekoče stroške.

Izjava: Alojz Sok – župan občine Ormož

Sok_Unterhund_izj_2

Na otvoritvi UNTERHUNDA ( Foto: Karolina Putarek)

Slika: ( Z leve proti desni) Zlatan Fafulić, podžupan; Miha Mehtsun, predsednik KAK Ormož; Marijanca Korotaj, direktorica MC ORMOŽ; Alojz Sok, župan in Branko Šumenjak, podžupan
( Avtor fotografije: Karolina Putarek)

Prisotne na otvoritvi je nagovoril župan občine Ormož Alojz Sok, ki je skupaj s podžupanoma Brankom Šumenjakom in Zlatanom Fafulićem prostor tudi uradno predal v upravljanje Kulturno alternativnemu klubu Ormož.
Po uradnem delu se je v Unterhundu še veliko dogajalo: Organizatorji so na ogled postavili razstavo fotografij v minulih letih nastalih v Unterhudu in jo naslovili: »21 let rock kulture v Unterhundu«
Večer so popestrili z branjem poezije Gregorja Kosija, predvajanjem plesnega videa Petre Kolmančič ter z ogledom videospotov skupin Pridigarji, Wasserdicht in Selotejp.
Pozneje je bil koncert »bosanskega psiha«, punk kantavtorja Damirja Avdića, in ptujske blues/folk/rock skupine Kvinton.
Karolina Putarek