V okviru prireditev, ki so jih v Ivanjkovcih pripravili ob svojem krajevnem prazniku je bilo tudi odprtje razstave v spomin na pomembnega rojaka Franca Simoniča – doktorja znanosti, ki je svoje življenje posvetil bibliotekarstvu.

Med 16-mi prireditvami, ki so jih v Krajevni skupnosti Ivanjkovci pripravili ob letošnjem krajevnem prazniku, so v Krajevni knjižnici pripravili tudi razstavo v spomin na rojaka dr. Franc Simoniča. Razstavo je na pobudo matične knjižnice – Franca Ksavra Meška Ormož, pripravila Simoničeva pravnukinja – umetnostna zgodovinarka Breda Ilich – Klančnik. Pri zbiranju gradiva o Simoniču pa so ji pomagali tudi ostali pravnuki: prof.dr. Barica Marentič Požarnik, prof. Sergej Pavličev in družina Žličar. Vsi so bili tudi na odprtju razstave – zelo ponosni na svojega pradeda in njegove korenine.

Zbrane je najprej pozdravila direktorica knjižnice Milica Šavora, ki je povedala, da se knjižnica s pripravo razstave pridružuje prazniku KS, in da nas veseli, da so se slovesnosti ob odprtju razstave udeležili tudi pravnuki dr. Franca Simoniča.
V kulturnem programu so z glasbeno točko in z recitacijami sodelovali učenci OŠ Ivanjkovci.

Gre za razstavo, ki predstavi še enega pomembnega Prleka, ki se je leta 1847 rodil v Ivanjkovcih. Prvi dve leti osnovne šole je obiskoval na Svetinjah. Da pa bi se za nadaljnji študij naučil nemščine, so ga starši poslali v Gornjo Radgono, kjer je stanoval v hiši staršev svoje bodoče žene Roze Mauko. Tu je dokončal tretji in četrti razred. Gimnazijo je obiskoval v Mariboru in se nato vpisal na študij zgodovine in slavistike v Gradcu. Najprej je služboval v Štajerski deželni knjižnici (Joanneum), nato pa – vse do upokojitve v Univerzitetni knjižnici na Dunaju, kjer je bil med drugim referent za slavistiko, zgodovino in zemljepis. Po upokojitvi se je preselil v Gornjo Radgono, kjer je leta 1919 tudi preminil.

Življenje in delo svojega pradedka dr. Franca Simoniča je predstavila avtorica razstave Breda Ilich – Klančnik. Njena babica Olga, je bila ena od Simoničevih treh hčera, ki je bila poročena z Jankom Šlebingerjem; tako se v bistvu avtorica razstave lahko ponaša tudi z dedkom, ki je bil pomemben mož. Sicer pa veselja nad možnostjo, da pradedkovo zapuščino predstavi v njegovem rojstnem kraju ni skrivala ter z veseljem odgovarjala na številna vprašanja obiskovalcev razstave.

Dve pesmi svojega slavnega dedka je ob priložnosti odprtja razstave prebral pravnuk prof. Sergej Pavličev. Ena izmed teh je bila šaljiva – o kolinah in napisana v čisti prleščini, kar pomeni, da je tudi prleščina Simoniču bila drag jezik, kljub temu, da je svoj rojstni kraj zapustil star le malo več kot 10 let. Druga pesem, ki jo je prebral prof. Pavličev pa je bila globoko domoljubna. Kot so povedali prisotni pravnuki, so dokaj pozno odkrili, da je njihov praded pisal tudi pesmi, ter da si zelo želijo vse te njegove pesmi zbrati in morda kdaj izdati tudi zbirko pesmi. Ilich Klančnikova dodaja, da je družinska hiša v Gornji Radgoni še vedno polna knjig in različne dokumentacije za slovenstvo zgodovinskega pomena.

Morda smo o rojaku dr. Francu Simoniču vedeli zelo malo ali nič; čeprav so leta 1997 na osnovni šoli v Ivanjkovcih že pripravili simpozij o njegovem življenju in delu. Kar pa si (tako kot razstavo v domačem kraju), glede na njegovo delo in večno ljubezen do domovine tudi zasluži. Razstava bo do konca septembra na ogled v Ivanjkovcih, potem jo bodo preselili v knjižnico v Ormožu.

VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA v četrtek, 19. septembra ob 20.uri.

UTRINKI Z RAZSTAVE (Foto: Karolina Putarek)

Objavila: Sara Gabor