Letošnji turnir mladega vina oziroma ocenjevanje vin za »naj špricar«, ki tradicionalno poteka v okviru ormoškega Martinovanja, so organizirali v Podgorcih. Ocenjevanje je potekalo minuli petek:
Turistično društvo Podgorci letos praznuje 40 let delovanja, letos pa so v času njihove osrednje prireditve »Praznik vina in domačih dobrot« pripravili tudi že 40-to ocenjevanje vin. Posebej ponosni so na to, da so eni izmed najstarejših prirediteljev ocenjevanj vina na slovenskih tleh, kar pa za Podgorski vinorodni okoliš ni nič nenavadnega, včasih namreč v KS Podgorci ni bilo domačije brez vinograda na enem izmed okoliških gričev. Z ocenjevanji vin so skozi desetletja gotovo veliko prispevali k razvoju vinogradništva in vinarstva, k dvigu kakovosti vina in kulturi pitja. In tako je tamkajšnje TURISTIČNO DRUŠTVO letos prevzelo tudi organizacijo »turnirja mladih vin« in ocenjevanje vin za »naj špricar«, ki poteka v okviru tradicionalnega Martinovanja v Ormožu. »Pri organizaciji in poteku ocenjevanja je sodelovalo najmanj 25 ljudi«, je povedala predsednica TD Podgorci Natalija Volmut ter dodala, da so tudi tokrat skupaj stopila vsa društva v kraju, tudi gasilci, kar je v Podgorcih običajno, ko se odvijajo posebni dogodki.
Vina za »naj špricar« in mlada vina sta ocenjevali 2 komisiji. Strokovna komisija, ki je štela 8 članov, in komisija potrošnikov, ki je štela 10 članov. Komisijama je predsedovala univ.dipl.inž.kmet. Tadeja Vodovnik Plevnik – specialistka za vinarstvo in pridelavo sadjevca pri Kmetijskem gozdarskem zavodu Maribor. Komisiji sta za »naj špricar« ocenili 14 vzorcev, med temi sta komisiji kot najboljše ocenili »Jeruzalemčana« podjetja P&F Jeruzalem; med mladimi vini pa je kot najboljše po oceni strokovne komisije bil Chardonney Vina Plemenič, komisiji potrošnikov pa je najbolj bil všeč Rumeni muškat Vinarstva Kunčić iz Hrvaške. (Podatki so neuradni).
Svečana podelitev priznanj ocenjevanja za »naj špricar« in turnirja mladega vina bo v petek 11.novembra ob 16.uri v Beli dvorani Grajske pristave v Ormožu. Tudi svečano podelitev pripravljajo Podgorčani, s tem, da bodo na Martinovanju v Ormožu pekli tudi kostanje in točili mošt, sodelovali pa bodo tudi v kulturnem programu. VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 3. novembra ob 20.uri.