S trgatvijo je prišel čas spravila koruze, ki je v Sloveniji še vedno najpogostejša poljščina. Vsaj tretjino svojih polj pa s koruzo zasejejo tudi v kmetijskem podjetju Jeruzalem SAT Ormož – delovna enota POLJEDELSTVO. Pravijo, da je letošnja letina koruze odlična:

V največjem kmetijskem podjetju na Ormoškem – v podjetju Jeruzalem SAT d.d. DE Poljedelstvo so s spravilom koruze končali minuli teden. Letos je dozorela kar na 365-tih hektarjih, kar pomeni več kot tretjino polj, ki jih obdelujejo. V svoje »kašče« pa so pospravili blizu 4500 ton koruznega zrnja.
Vreme je bilo letos za pridelavo koruze idealno, je sicer splošna ugotovitev slovenskih kmetov. Ugodne vremenske razmere v drugi polovici avgusta in nadpovprečno topel začetek septembra so namreč na zorenje pridelka vplivale zelo ugodno. Letos je v Sloveniji bilo s koruzo zasejanih kar 65 tisoč hektarjev polj. V podjetju Jeruzalen SAT d.d. menijo, da je koruza še vedno donosna poljščina, kljub temu, da je odkupna cena letos ostala enaka lanski.

Po analitičnem računu Kmetijskega inštituta Slovenije je strošek pridelave ob upoštevanju neposrednih in drugih plačil, do katerih so upravičeni pridelovalci, 170 evrov za tono. Odkupne cene pa naj bi se po grobih ocenah odkupovalcev gibale med 120 in 130 evri za tono suhe koruze oziroma med 80 in 90 evri za tono vlažne koruze. Vsi ključni kupci koruznega zrnja pravijo, da fiksne cene za odkup letošnje letine verjetno ne bo, ampak se bo tedensko prilagajala borznim cenam.
Cene objavljene v tržnih poročilih Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, se razlikujejo od napovedane cene. Na Dunaju se gibljejo med 148 in 150 evri, v Srbiji je cena 140 evrov in rahlo pada, na Madžarskem cena strmo pada in je 127 evrov za tono. Cena na ameriških borzah je padla pod 100 evri za tono. Analitiki Kmetijskega inštituta Slovenije napovedujejo, da bodo presežki koruze v ZDA dodatno pritiskali na cene koruze v Evropi. V Sloveniji je bila zadnja cena po tržnem poročilu Agencije za kmetijske trge od 145 do 175 evrov za tono, vendar so v tej ceni že zajeti tako imenovani zunanji, predvsem logistični stroški (skladiščenje, transport), cena suhega zrna pa je bila po oceni analitikov KIS 137 evrov za tono). Glede na svetovne zaloge koruze ni pričakovati ugodnejšega trenutka za prodajo koruze po višji ceni.

V podjetju Jeruzalem SAT d.d. del pridelane koruze prodajo v Italijo in različnim slovenskim podjetjem.
Minuli teden pa so želi tudi konopljo in ajdo. September je minil v znamenju spravila soje, v oktobru pa so sejali pšenico. Te so letos zaradi slabe cene posejali nekaj manj, še vedno pa bo zorela na 344 hektarjih (letos so je na 390 hektarjih pridelali 2800 ton).

Polja podjetja Jeruzalem SAT d.d. na Krčevini:

dscn3957

dscn3958

dscn3960