V spomin na nekdanji DAN MLADOSTI

25.maj je včasih bil DAN MLADOSTI. Mnogi se teh časov še z veseljem spominjamo. Včasih je na današnji dan bilo finale Štafete mladosti, ki si jo je v Beogradu ogledal tudi takratni predsednik SFRJ Josip Broz Tito.

Za malo nostalgije:
Druže tito mi ti se kunemo … ( Zdravko Čolić)

KLIKNI!

ZDRAVKO_cOLIc–druze_tito_mi_ti_se_kunemo

TITO na Ptuju

Sicer pa danes obeležujemo mednarodni dan pogrešanih otrok
Vzroki za pobeg so različni, vendar gre najbolj pogosto za konflikte v domačem okolju, denimo zaradi neuspehov v šoli, pojasnjujejo na policiji. Kljub temu pa na policiji vseeno ne morejo zatrditi, da se število otrok, ki pobegnejo od doma v času zaključka šolskega leta, poveča. Po izkušnjah policije pa starejši mladoletniki pobegnejo od doma, da bi svobodno lahko počeli, kar želijo, denimo odšli na izlet s prijatelji.
Otroci se ponavadi v zelo kratkem času domov vrnejo sami ali jih izsledijo starši, pogosto že istega dne. Primerov, ko otroke pogrešajo več kot nekaj dni, je malo. Otroci se največkrat zatečejo k prijateljem ali sorodnikom, le redki tavajo sami naokoli.

Po podatkih slovenske policije so samo letos prejeli 40 prijav o pogrešanju otrok in mladoletnikov, ki so odšli od doma, in 239 prijav o pobegu mladoletnikov iz vzgojnih zavodov. Obenem pa v Sloveniji v zadnjih letih ni bilo nobene ugrabitve ali poskusa ugrabitve otroka.
Kot pojasnjujejo na Generalni policijski upravi, se policisti sicer soočajo s primeri, ko eden od staršev otroka odpelje ali drugemu staršu onemogoča stike z otrokom, česar pa ne moremo šteti kot ugrabitev, temveč gre v takih primerih za kaznivo dejanje odvzema mladoletne osebe.
So pa primeri pobegov otrok od doma toliko bolj pogosti. Leta 2008 je policija razpisala 107 iskanj pobeglih otrok od doma in 305 iskanj pobeglih otrok oz. mladoletnikov iz vzgojnih zakonov. Število pobegov iz vzgojnih zavodov sicer po podatkih policije narašča. Leta 2009 je bilo takih primerov že 372, lani pa 422. Precej nižje je število otrok, ki pobegnejo od doma. Leta 2009 je od doma odšlo 71 otrok, leto pozneje 81.

Karolina Putarek