Kdaj ste bili nazadnje na domačih kolinah? Tistih pravih domačih, ki potekajo od jutra in se zaključijo z obilno večerjo v družbi sorodnikov in prijateljev?  Ste bili takrat še otroci oziroma šolarji in so vam za koline opravičili izostanek od pouka?

Se spomnite, kako smo se veselili kolin, sploh pa kako so se naše mame ali babice na koline pripravljale že nekaj dni prej?  Marsikaj je bilo potrebno postoriti: pripraviti posodo, kadi, prebrati kašo, speči potico in kekse;  sploh pa še nekaj dni pred kolinami dobro hraniti prašiča/svinjo v hlevu.
Na vse to oziroma na pristne domače KOLINE so s prireditvijo  ETNOLOŠKO KULINARIČNI VEČER – KOLINE  (LJUDSKI OBIČAJ IN DRUŽINSKI PRAZNIK TER SLOVENSKA TRADICIJA)  želeli spomniti člani TURISTIČNO IN KULTURNEGA DRUŠTVA na Kogu.

Takšen dogodek najbrž lahko doživiš samo na Kogu, kjer Sekcija kmečkih žena pod vodstvom Ksenije Lukman, ne miruje,  in minula prireditev KOLINE je bila še ena kulinarična prireditev potem, ko so se že proslavile s kulinaričnim večerom “ V BABIČINI KUHINJI OB VINU IN GLASBI”, ki je potekal v času prireditev POLETJE NA KOGU.

Sekcija Kmečkih žena TKD KOG: Z leve (druga vrsta): Stanka Zadravec, Vera Zabavnik, Ksenija Lukman, Romana Zadravec, Nataša Kolarič. Sedijo (z desne) Mimica Grlica,  Jelka Prapotnik, Marija Lašič in Lidija Plemenič

KOLINE smo včasih imenovali domači praznik, saj je v hišo prinesel veliko dobrot, gotovo pa je večerja na dan kolin bila priložnost za veliko dobre volje ob bogato obloženi mizi.

Svinja je nekoč veljala za največjega prijatelja slovenskega kmeta. Meso te živali je usodno povezano z dobršnim delom slovenske kulinarične kulture, sooblikuje podobo šeg in navad in je tudi sicer deležno posebne pozornosti,« je med drugim dejala povezovalka programa, članica Folklorne skupine TKD KOG,  Marina Novak, ki je v teku večera sproti pojasnjevala dogajanja in »rihte«, ki so prihajale na mizo, oziroma prebirala skrbno pripravljene tekste, ki jih je pripravil domačin, ljubiteljski zgodovinar Tonček Luskovič.

 

V glavnem: dogajanje je bilo prikazano kot večerja na dan kolin.  Gostje od blizu in daleč so že pri vhodu v dvorano Kogovskega kulturnega doma, ki je bila pripravljena kot velika jedilnica,  bili deležni  »žganice in potice«.  Tako je gospodinja postregla mesarju in njegovim pomagačem, ko so zjutraj na dan kolin prišli v hišo. Sledil je zajtrk, ki so ga bili deležni tudi obiskovalci: meso iz tȕnke, hren, vložena paprika in kruh. Pred zajtrkom pa je zbrane prisotne pozdravil predsednik TKD KOG Drago Lukman in jim zaželel dobro počutje na kolinah, predvsem pa ob obujanju morebitnih spominov na “kolinske” večerje nekoč.

Če je na kolinah šlo vse kot treba, je mesar svinji hitro »vzel kožo dol«. Pri odiranju kože je moral paziti, da je ni prerezal, le nepoškodovano so lahko prodali. Gospodinja si je za ta denar lahko kupila sol, sladkor, začimbe pa tudi kakšen novi lonec za v kuhinjo. In, ko je svinjo »z vekšega razmeto« (razkosal), je bil čas  za južino. Za južino so gospodinje običajno pripravile pražena svinjska jetra s kuhanim  krompirjem in zeljem.  In takšno »južino« so pripravili tudi obiskovalcem.

In že je bil čas za večerjo na kolinah: Najprej so postregli s kašino in rezančovo žȕpo iz hrtelne;  nato s  hrtelno, rdečo peso in z dvema vrstama hrena – z jabolkom in brez;

sledila je »rihta« s pečenko, pečenimi klobasami, zeleno šalato in restanim krompirjem; 


in še čurke – črne, sive in bele (sladke) s kompotom:

 

Za konec pa so na mize prinesli še mašinske kekse, janeževe upognjence in »poljubčke« iz jajčnih beljakov (ki so običajno ostajali od peke krofov)

 

Gostje so jedli iz starinskih porcelanstih krožnikov, takšnih kot so jih gospodinje hranile za večje domače praznike, s tem, da se po juhi krožnikov ni več menjalo (tako kot je bilo to nekoč).

Vso odlično hrano je seveda bilo možno splahniti z odličnim Kogovskim vinom, ali pa z vodo (po želji).

Skupaj so gospodinje (sekcija kmečkih žena TKD KOG) pripravile 7 hodov hrane (sedem riht), med posameznimi »rihtami« pa so obiskovalci bili deležni tudi priložnostnih skečev: lahko so spoznali mesarja,  videli mero za klobase, ki so jo prinesli sosedovi otroci; dileme in skrbi pridnih gospodinj… .  Zapeli so Kogovski dečki, zaplesala je Folklorna skupina TKD KOG, ki se je predstavila z odrsko postavitvijo Anice Pevec »Gremo na koline«;  zaigrali in zapeli so domači muzikantje in kmalu se jim je pri petju pridružila vsa dvorana zadovoljnih obiskovalcev.  Po obilni in zelo okusni večerji,  se je dobra volja prežeta s kar nekaj nostalgije,  samo še stopnjevala in ni ga bilo, ki bi se mu mudilo domov…

Kogovski dečki

 

FS TKD Kog

 

Domači muzikanti

 

 

Gostje

 

Vaški dečki (Z leve: Janez Zadravec, Rajko Borko, Miran Pleminič)