edtem ko je bila volilna udeležba v Evropi 43,1 odstotna, je bila pri nas s 24,1 odstotka najnižja doslej. Pet izvoljenih poslancev prihaja iz tako imenovanih desnih, trije iz levih strank.

Stranka SDS je dobila 24,86 odstotka glasov in bo imela tri poslance: Milana Zvera, Romano Tomc in Patricijo Šulin, ki je edina prišla v parlament na podlagi glasov liste, vsi ostali izvoljeni so imeli tudi največ preferenčnih glasov.

Sledi skupna lista NSi in SLS, ki je dobila 16,46 odstotka glasov in dva poslanca – v Bruslju ostaja Lojze Peterle, pridružil pa se mu bo še Franc Bogovič, ki je bil na listi sicer osmi, a je zbral dovolj preferenčnih glasov.

Lista Verjamem je prejela 10,50 odstotka in zato bo šel v Bruselj Igor Šoltes, DeSUS je zbral 8,16 odstotka in v Bruselj pošilja Iva Vajgla, SD pa je zbral 8,05 odstotka, v Bruslju pa ostaja Tanja Fajon.

slika_evroposlanci
(Foto: Miro Majcen, 24ur.com)

Nosilec zmagovalne liste Zver je nizko volilno udeležbo označil za veliko zaušnico tako politikom kot medijem.

Bogovič je s skupnim nastopom SLS in NSi na evropskih volitvah zadovoljen. Na terenu je bilo čutiti, da so ljudje sodelovanje dveh strank zaznali kot velik napredek v slovenski politiki, je komentiral. Peterle pa je volilni rezultat skupne liste označil za zmago pomladnih strank v Sloveniji.

Šoltes je mandat za svojo listo označil za prvi korak aktivnega vstopa v slovensko politiko.

Fajonova je zadovoljna s svojim rezultatom, ne pa z rezultatom stranke, ki je izgubila sedež v Evropskem parlamentu.

DeSUS je zdaj dobil priložnost, da na evropski ravni sproži vprašanje statusa starejših ter pravic, za katere so v tem trenutku prikrajšani, pa je komentiral Vajgl.

Ostale liste so po uradnih, a še delnih in začasnih izidih, ostale pred vrati Evropskega parlamenta. PS je dobila 6,62 odstotka glasov, Združena levica 5,48 odstotka, lista Kacin – Konkretno 4,86 odstotka in SNS 4,05 odstotka.

Izžrebani kandidati projekta Sanjska služba so prepričali 3,59 odstotka volivcev, Piratska stranka Slovenije 2,58 odstotka, Solidarnost 1,67 odstotka in DL zgolj 1,12 odstotka. Predsednik slednje Gregor Virant je kmalu po objavi izidov volitev, odstopil, ostaja pa član stranke.

Manj kot odstotek glasov so dobile Zares (0,91 odstotka), Zeleni Slovenije (0,73 odstotka) in Slovenski narod (0,35 odstotka).

Več preferenčnih glasov kot Fajonova in Bogovič so sicer dobili Jože Mencinger (lista PS), Jelko Kacin (Konkretno) in Zmago Jelinčič (SNS), a so zaradi slabšega uspeha celotnih list, na katerih so nastopali, ostali pred vrati Evropskega parlamenta.