Z razglasitvijo rezultatov ocenjenih vin so v petek v Podgorcih zaključili 41.praznik vina, ki ga ob podpori domače krajevne skupnosti vsako leto organizira TURISTIČNO DRUŠTVO PODGORCI. Letos so k soorganizaciji pristopili tudi člani DRUŠTVA VINOGRADNIKOV ŠPARONIJA. Ocenjevanje vin je bilo 23.aprila. Sedem članska komisija, ki so jo sestavljali Matija Kociper, Cvetka Sakelšek, Franc Bezjak, Boštjan Štefančič, Rastko Tement, Andrej Rebernišek in Lidija Ruška – predsednica komisije je ocenila 83 vzorcev vin domačih in okoliških vinogradnikov. Med vzorci na ocenjevanju sta bila tudi dva iz Avstrije, kar je organizatorje še posebej razveselilo, tako je letošnje ocenjevanje spet bilo mednarodno. Glede na število vzorcev, organizatorji ocenjujejo, da je Praznik vina v Podgorcih še vedno dobrodošla možnost za oceno določenega letnika. Sploh pa je ocenjevanje v teku let veliko pripomoglo k dvigu kvalitete vin in kulture pitja. Med drugim je TD Podgorci že leta 1991 razpisalo natečaj za slovenski vinski kozarec, ki je povzročil pravo revolucijo v uporabi primernih vinskih kozarcev, so organizatorji zapisali v Biltenu, ki izide ob vsakoletni podelitvi priznanj vinogradnikom.
V kulturnem programu na slovesnosti ob podelitvi priznanj je sodelovala domača vokalno-instrumentalna skupina LAVARIJA (Lara, Eva in Glorija). Zbrane pa je najprej pozdravila predsednica TD Podgorci Natalija Volmut, ki je med drugim predstavila ostale aktivnosti društva. Predsednik Društva vinogradnikov, aronijcev in kletarjev ŠPARONIJA Viktor Vičar je potem predsednici Volmutovi v znak nadaljnjega dobrega sodelovanja izročil sadiko potomke najstarejše Mariborske trte. Franc Bezjak, član ocenjevalne komisije pa je potem v nadaljevanju slovesnosti podal oceno vinskega letnika 2016. Povedal je, da je dobre kakovosti, kar potrjujejo rezultati ocenjevanja, saj je povprečna ocena bila 17, 73 točk. Komisija je vina ocenjevala po Boux-Baum metodi do 20 točk. Od 83 vzorcev so podelili eno veliko zlato medalijo, 28 zlatih, 42 srebrnih, 6 bronastih, 5 vzorcev pa je žal bilo odklonjenih.
Naziv »šampion praznika vina« in VELIKO AMFORO sta za ledeno vino TRAMINEC 2001, ki ga je komisija ocenila z 19,80 točk prejela Marinič Anica in Janko z Bresnice; kot »prvak letnika rednih trgatev« in s tem MALO AMFORO, pa je z 18,58 točkami dosegel TRAMINEC 2016 PRA-VINO Čurin-Prapotnik s Koga.
Titule »sortni prvaki in prvak ZVRST« pa so dosegli: Franček Lah, Podgorci za ZVRST 2016 (17,88 točk); Marjan Lovrenko, Lešnica za ŠIPON 2016 (18 točk); Tomaž Letonja, Cvetkovci za SAUVIGNON 2016 (18,18 točk); Milan Pernek, Repišče za RUMENI MUŠKAT 2016 (18,20 točk); Tomaž Lah, Maribor za LAŠKI RIZLING 2016 (18,10 točk); Martin Kukovec, Podgorci za RENSKI RIZLING 2016 (18,20 točk) in CHARDONNAY 2016 (18,16 točk) ter PRA-VINO Čurin-Prapotnik za TRAMINEC 2016 (18,58 točk).
Zbrane v Kulturni dvorani v Podgorcih je pozdravil tudi podžupan občine Ormož Mirko Novak, ki je organizatorjem za tovrstno tradicionalno prireditev čestital ter izrazil upanje, da bomo z vinskim turizmom kmalu uspeli iztržiti več; še pred podelitvijo pokalov, ki jih za najboljša ocenjena vina domačim vinogradnikom podeli Krajevna skupnost pa je spregovoril še predsednik KS Martin Kukovec, ki je pojasnil, da Krajevna skupnost pokale podeljuje kot vzpodbudo za nadaljnje dobro delo. POKALE so prejeli: Marinič Anica in Janko z Bresnice za TRAMINEC ledeno vino 2001, Martin Kukovec iz Podgorcev za LAŠKI RIZLING pozna trgatev 2014 in Tomaž Letonja iz Cvetkovcev za SAUVIGNON 2016.