Naslovna fotografija: Na tiskovni konferenci v Ormožu (z leve proti desni) mag.Radovan Žerjav, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo; in Janez Janša, predsednik vlade; državni sekretar za infrastrukturo in prostor Igor Šalamun.

Vlada je v času minulega obiska v ptujsko – ormoški regiji obiskala 50 institucij – podjetij, zavodov, šol, občinskih uprav in podobno ter si tako ustvarila sliko stanja v tem delu Slovenije.
Nezaposlenost je primerljiva z državno, se pa je v zadnjih letih drastično zmanjšala ponudba delovih mest, je bila končna ugotovitev vlade. Še najmanj pa so bili enostavni pogovori s predstavniki občin oziroma z župani, ki jih je zanimalo kako je z investicijami za katere so bile že podpisane pogodbe:

Tonska izjava: Janez Janša
KLIKNI TUKAJ
JanezJANSA_18april2012

Je na današnji tiskovni konferenci v Ormožu povedal predsednik vlade Janez Janša.
Da bo potrebno resno razmisliti o tem, da bi nekatere projekte za določen čas preložili, pa je povedal tudi pozneje na posvetu z župani in gospodarstveniki na Ptuju, ki se ga je udeležil skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovanom Žerjavom in ministrom za finance Janezom Šušteršičem.

Del vladne ekipe na čelu s podpredsednico vlade Ljudmilo Novak pa se je za zaključek obiska v Ptujsko – ormoški regiji srečala z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki v Ormožu. Sodelujoči so predstavnike vlade seznanili s težavami, s katerimi se soočajo v tem delu Slovenije. Izpostavili so slabe prometne povezave, odseljevanje mladih in predolge administrativne postopke.
Del vladne ekipe na čelu s podpredsednico vlade Ljudmilo Novak se je nocoj v Ormožu srečala z lokalnimi župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki, ki so jih seznanili s težavami, s katerimi se soočajo v tem delu Slovenije. Izpostavili so odseljevanje mladih, slabe prometne povezave in predolge administrativne postopke.
Veliko prisotnih na posvetu je izpostavilo problem s pridobivanjem zemljišč za gradnjo, tako v stanovanjske kot gospodarske namene. Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Branko Ravnik je pojasnil, da v postopkih ne želijo zavirati razvoja, vendar pa se morajo držati določenih zakonitosti, kot je na primer prepoved razpršene gradnje. “Ne moremo pristajati na to, da bi se gradilo na najboljših njivskih površinah,” je poudaril.
Tudi same postopke naj bi v prihodnje močno skrajšali. Številni udeleženci so namreč opozorili, da so administrativni postopki na številnih področjih predolgi in prezapleteni. To naj bi zmanjševalo konkurenčnost majhnih podjetij ter oteževalo pridobivanje sredstev iz evropskih skladov.
Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je poudaril, da je eden ključnih ciljev vlade odprava odvečnih administrativnih ovir. “Predpise je zagotovo treba poenostaviti in jih uskladiti tam, kjer se da, in na tem bomo intenzivno delali,” je pojasnil, a hkrati opozoril, da je pri tem poenostavljanju treba upoštevati zakonodajo EU.
Eden od podjetnikov iz Ormoža je menil, da gospodarstvo na tem območju nima prihodnosti, če ne bo izpolnjena obljuba države za izgradnjo boljše cestne povezave. Po besedah Novakove bo vlada na tem še naprej delala.
Prav tako je bilo omenjeno, da je na tem območju mnogo preveč policistov, kar povečuje stroške javne uprave in nadzor nad lokalnimi prebivalci. Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je odgovoril, da tega ni moč spremeniti, saj gre za mejno območje. “Policisti so tukaj zaradi Evrope,” je poudaril.
Niso se mogli izogniti niti današnje stavke javnega sektorja. “Ta stavka je popoln absurd,” je dejal Gorenak. Pojasnil je, da je gospodarstvo že plačalo svoj davek na krizo, in sicer v obliki 70.000 brezposelnih v zadnjih treh letih, sedaj pa je na vrsti javna uprava, ki je v zadnjih letih celo povečala svoj obseg.