Čez tisoč ljudi se je včeraj zbralo na odprtju novega obrata tovarne nemškega proizvajalca avtodomov Carthago v Ormožu. Razen vodstva podjetja in župana občine Ormož Danijela Vrbnjaka sta na otvoritvi bila prisotna tudi predsednica države Nataša Pirc Musar in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Slovesnost je potekala v eni izmed hal sicer 26 tisoč kvadratnih metrov velikega objekta, kjer bo podjetje izdelovalo priljubljena  manjša počitniška vozila Malibu Van. Proizvodnjo s sprva 180 zaposlenimi in okoli 40 izdelanimi vozili na teden bodo zagnali 3. maja.

Prihajajoče goste, zaposlene in zainteresirano javnost je z glasbo dočakal Pihalni orkester GŠ ORMOŽ, pozneje pa so v kuturnem programu nastopili še Carthago band in godalni kvartet. Po uvodnem pozdravu voditelja Petra Kiriča je zbrane najprej nagovoril lastnik podjetja Carthago Karl-Heinz Schuler, ki je med drugim dejal, da Carthago brez Slovenije in njenih tukajšnjih delavcev ne bi bil tam, kjer je danes. In to na samem vrhu pri prestižnih integriranih avtodomih v Evropi, ki v cenovnem razredu nad 100.000 evrov znatno presega 15-odstotni tržni delež.   Kot je dejal, se s postavitvijo obrata v Ormožu, kjer bodo izdelovali predelane kombije znamke Malibu Van, njihova zgodba “lepo zaokroži”. Carthago je namreč leta 1979 začel predelavo kombijev, a ker zanje takrat ni bilo toliko zanimanja kot danes, se je podjetje sčasoma preusmerilo v izdelavo avtodomov. V letu 2013 so spet začeli predelovati kombije in njihov Malibu Van je v zadnjih letih eden najbolj prodajanih na trgu.

Predsedujoči poslovodstvu v Carthagu Markus Kern, ki je spregovoril v nadaljevanju,  je spomnil, da so ormoški obrat postavili v manj kot letu dni po položitvi temeljnega kamna. “To ponazarja pomembnost obrata za Carthago danes in v prihodnje,” je dejal. Po njegovih besedah je to največji projekt v skupini Carthago, ki kaže, kaj je mogoče doseči, če gospodarstvo, država in lokalna skupnost delajo z roko v roki. Tako Schuler kot Kern sta izpostavila poseben trud in zavzetost Ormoškega župana Danijela Vrbnjaka.  Markus Kern je v nadaljevanju svojega govora  napovedal še, da Carthago  že naslednje leto v Ormožu namerava imeti že 300 delovnih mest, saj naj bi takrat proizvedli že najmanj 3.000 vozil letno.

Direktorica Carthaga Slovenija Sandra Županec verjame, da bo obrat v Ormožu enako uspešna zgodba kot obrat v Odrancih.   Spomnila je, da so leta 2008, ko je Carthago odprl svojo proizvodnjo v Odrancih imeli le 70 zaposlenih, danes jih je 800.   Tam so v desetih letih izdelali 20.000 avtodomov, zdaj se približujejo številki 40.000.   Pojasnila je še, da se s selitvijo proizvodnje predelanih kombijev Malibu Van v Ormož sprošča prostor za krepitev proizvodnje avtodomov v Odrancih, zato bodo tudi tam dodatno zaposlovali.

Potem so k besedi povabili predsednico države Slovenije  Natašo Pirc Musar. Po njenih besedah je odprtje obrata podjetja Carthaga v Ormožu  tudi “praznik slovensko-nemškega prijateljstva in že tradicionalno odličnih gospodarskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo”.   Z novo 50-milijonsko investicijo v Sloveniji je Nemčija ponovno dokazala, da je Slovenija zanimiva za tuja neposredna vlaganja in da kljub vsem trenutnim izzivom Slovenija ohranja visoko stopnjo zaupanja vlagateljev v slovensko poslovno okolje,  je dejala.  Med drugim je izpostavila tudi družbeno odgovorno noto podjetja, ki se med drugim kaže tudi v postavitvi otroških igral Carthago Kids-Line, ki  se v svojih osnovnih značilnostih zgleduje po Carthagovoh avtodomih, otrokom po Sloveniji pa prinašajo veliko veselja. Glede na to, da Carthago zaposluje 30 odstotkov žensk in da je na čelu Carthaga Slovenija ženska, pa da je v znak podpore tem ženskam obula rdeče čevlje…

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki je bil naslednji govornik,  je povedal, da bo tovarna v Ormožu pomembno prispevala k razvoju slovenskega gospodarstva. “Vlaganja v nova delovna mesta in razvoj imajo dolgoročne učinke,” je dejal. Med drugim pa je dejal tudi, da ima največ zaslug za to investicijo neumorni župan Ormoža Danijel Vrbnjak. »Nešteto poti je opravil in odstranil vse mogoče ovire,je poudaril, gotovo pa je treba zasluge priznati tudi bivšemu premierju Janezu Janši in nekdanjemu ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku ter ormoškim poslancem, predvsem Mojci Žnidarič.

Na koncu je spregovoril še Danijel Vrbnjak, župan občine Ormož, ki je temeljni kamen za gradnjo podjetja Carthago položil aprila lansko leto  in že takrat poudaril, da bo podjetje Carthago Ormožu dalo nov zagon na področju gospodarstva. “S tem se bodo okrepili tudi drugi standardi na področju občine in regije,” je  dejal takrat.  Leto kasneje, ob odprtju obrata, pa je izpostavil, da je tovarna Carthago velik obliž na rano, saj je Ormož v zadnjem času izgubil več kot 500 delovnih mest. “Verjamem, da bo glede na rast in inovativnost podjetja ta zgodba zelo uspešna,” je še dejal. Izpostavil je izjemno sodelovanje v času gradnje in zanesljivost izvajalcev, a tudi prijateljska oziroma družabna srečanja z zaposlenimi in vodstvom podjetja, od skupnega kolesarjenja, do postavitve otroškega igrala v parku in drugo.   Vodstvu podjetja je izročil tudi posebno priznanje (fabulo)  OBČINE ORMOŽ, ki naj ostane spomin na pomemben dogodek v Ormožu.

Prvo vozilo je po obratu zapeljala predsednica republike Nataša Pirc Musar in tako simbolično odprla nov obrat Carthaga v Ormožu.

Podjetje Carthago je bilo leta 1979 ustanovljeno v mestu Ravensburg v Nemčiji, njegova osrednja proizvodna enota pa je danes v bližnjem Aulendorfu. Obrat v Odrancih je odprlo leta 2008, tam pa proizvajajo avtodome več serij in predelane kombije znamke Malibu.  Carthago je za investicijo, ki bo po zaprtju nekoč največjega delodajalca v Ormožu, proizvajalca očal Safilo, pomembno vplivala na statistiko zaposlenosti v Ormožu in okoliških občinah, prejel tudi šest milijonov evrov državne spodbude.

Posebna čestitka županu Danijelu Vrbnjaku za rojstni dan, ki so mu jo namenili Carthagovci. Carthago band mu je odigral njegovo najljubšo pesem…