Območno združenje veteranov vojne za Slovenije (OZVVS) in Policijsko veteransko društvo SEVER Maribor ter občina Ormož so včeraj pripravili tradicionalno srečanje braniteljev meje, ki služi spominu na dogodke v času osamosvojitvene vojne leta 1991 v Ormožu in bližnji okolici.

»Letos tako mineva 28 let od tistih junijskih dni, ki so za vedno zaznamovali zgodovino Ormoža oziroma Slovenije. Podatek, da je pripadnikom Teritorialne obrambe in slovenski policiji na pomoč priskočilo oziroma se z izjemno pripravljenostjo odzvalo »klicu domovine« kar 93, 5 odstotkov vojaških obveznikov, še danes fascinira in kaže veliko mero domoljubja. »Naj ne bo pozabljeno«, in takšna srečanja služijo prav temu…«, je uvodoma povedal moderator Stane Kocutar, novinar Radia Maribor in veteran PVD SEVER Maribor.

Veterani so se zbrali na grajskem dvorišču, včeraj ob 11.uri. Srečanje se je ob zvokih trobilnega kvinteta ORMOŽ pod vodstvom Slavka Petka, natančneje na koračnico Vinka Štrucla, začelo z mimohodom praporščakov in s slovensko himno.
Sledilo je častno veteransko dejanje, ki sta ga izvedla Franc Puklavec in Tonček Munda. »To, na trdni mizi, pokriti z belim prtom, na kateri so določeni simboli ponazarja mir, svobodo, neuklonjivost, zmago, ponos, določene vrednote, ki so pomembne, ko se bori za domovino in spomin na tiste, ki so se borili za domovino, a jim danes ni dano, da bi bili zraven….«, je v napovedi častnega dejanja pojasnil Stane Kocutar.

Zbrane je potem pozdravil župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki je poudaril, da je Ormož odigral veliko vlogo v času osamosvojitvene vojne, in da je spomin na prispevek vsakega sodelujočega posameznika vreden velikega spoštovanja.
Slavnostni govornik na srečanju je bil brigadir Venčeslav Ogrinc – podpredsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, veteran vojne za Slovenijo, nosilec večih odlikovanj za svoje zasluge za osamosvojitev Slovenije. V prelomnih časih je bil zaposlen v Teritorialni obrambi v Mariboru in soodločal o poteku operacij zoper nasprotnika JLA, ki si je neuspešno prizadevala zasesti Šentilj in druge mejne prehodu z Avstrijo na širšem območju Maribora. Po vojni pa je bil načelnik Šole za častnike in direktor urada za vojaške zadeve pri generalštabu Slovenske vojske. Ta je v svojem govoru obudil spomine na dogodke v Ormožu in okolici ter med drugim dejal, da so to bili časi, ko ni šlo za nobeno politiko, pač pa za zanos, ko ni bili trohice dvoma, da v vojni za Slovenijo ne bi uspeli…

Zaslužnim so v nadaljevanju podelili Zahvale, ki jih podeljuje OZVVS Ormož ter znake in plakete, ki jih podeljuje Policijsko veteransko društvo SEVER Maribor.
Predsednik OZ VVS ORMOŽ Miran Fišer in sekretar OZ VVS Ormož Ivan Puklavec sta podelila 4 »zahvale«, ki so jih prejeli: Jože Rakuša, Stanko Belšak, Mirko Jurkovič in Jožef Kosi.

Predsednik Policijskega veteranskega društva SEVER Darko Šorli pa je podelil bronasti in zlati znak ter plaketo PVD SEVER, ki so jih prejeli: Bronasti znak je prejel Zvonko Žalar, zlatega Slavko Žalar, plaketo pa Janko Zadravec.

V kulturnem programu, ki je sledil, so nastopile dijakinje Gimnazije Ormož: harmonikarka Katja Strelec in recitatorki Sandra Kumer in Kaja Horvat, ter Obreške ljudske pevke in Trobilni kvintet Ormož.
Po uradnem delu so si zbrani lahko ogledali priložnostno razstavo, ter se družili ob pogostitvi.

UTRINKI (Foto: Ljuba Fišer, Miran Fišer, Uroš Krstič)