Danes je MARTINOVO. Velikega tradicionalnega Martinovanja v Ormožu, ki bi letos bilo že osemindvajseto, žal tudi letos ne bo.

Čeprav si bo marsikdo danes ali v prihajajočem vikendu želel poskusiti mlado vino in se poveseliti ob novem pridelku, bi glede na epidemiološke razmere v državi in vladne odloke bilo potrebno stremeti k odgovornemu ravnanju in upoštevanju omejitev.
Napovedano je namreč, da bodo v obdobju »martinovega« potekali poostreni nadzori nad spoštovanjem odlokov, ki jih bosta izvajala inšpekcija za varno hrano in inšpektorat za kmetijstvo. Inšpekcijski pregledi bodo potekali v gostinski dejavnosti, pri ponujanju živil v trgovinah ter v delovnih okoljih v proizvodnih obratih. Inšpektorji bodo opravljali nadzor pri pridelovalcih v vinskih kleteh in na njihovih dodatnih lokacijah, v vinotekah, v gostinskih lokalih, na kmečkih turizmih in na tržnicah. Pri tem bodo preverjali dosledno in odgovorno spoštovanje pogoja PCT, nošenje mask in ohranjanje razdalje, uporabo razkužil, označbe na vhodu za obvezno izpolnjevanje pogoja PCT, preverjanje pogoja PCT za obiskovalce javnih prostorov ter izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene oziroma pri nosilcih dejavnosti ter uporabnikih storitev. Za zdravje vseh nas gre in vredno bi bilo »potrpeti«, da pa bomo na Martinovo prihodnje leto dejansko lahko praznovali zdravi in živi.

Poznavalci pravijo, da je letošnji vinski letnik količinsko slabši a je letina kakovostna, kar bo omogočilo boljšo prodajo in višjo dodano vrednost.
Slovenski vinogradniki so na okoli 15.000 hektarjih vinogradov letos pridelali 83.223 ton grozdja, od tega je belih sort za 16 odstotkov, rdečih pa za 22 odstotkov manj kot v letu 2020.

NA KTV V TEM ČASU ŽE BRSKAMO PO ARHIVU IN PRIPRAVLJAMO SPOMINSKE UTRINKE IZ MARTINOVANJA LETA 2019…