Ormoški župan Alojz Sok je v petek na tiskovni konferenci predstavil svojo stran zgodbe v zvezi z domnevno požganim imetjem akademskega slikarja Zlatka Gnezde, ki je imel svoj atelje v prostorih nekdanje šole na Humu.
Kot so konec decembra poročali nekateri slovenski mediji, naj bi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Loperšice – po naročilu župana Alojza Soka – akademskemu slikarju Zlatku Gnezdi med čiščenjem prostorov nekdanje šole na Humu iz ateljeja (ki ga je imel v eni izmed učilnic) odnesli in sežgali za približno 100.000 evrov del in osebnih predmetov. Tako bi naj ostal brez vseh svojih skic, študij, grafik, strokovne literature in osebne korespondence z nekaterimi slovenskimi slikarji ter brez strokovnih revij. Ostali bi mu naj le veliki formati olj na platnu.
Župan Alojz Sok je na tiskovni konferenci predstavil potek zgodbe, vse od takrat, ko so se pri njem oglasili gasilci PGD Loperšice in predsednik Društva kočijažev Loperšice s predlogom, da očistijo zgradbo nekdanje šole na Humu, saj je nered ogrožal požarno varnost zgradbe in higieno.
Župan Alojz Sok je povedal,  da ni sodeloval pri čiščenju šole, sploh pa komu narekoval, kaj naj se uniči oziroma sežge. Zlatko Gnezda pa, da sploh ni imel nobene najemne pogodbe za bivanje v šoli. 29. avgusta 2001 je takratni tajnik KS Ormož Gnezdi res poslal najemno pogodbo, vendar pogodba s strani najemnika najbrž na občino nikoli ni bila vrnjena, saj z žigom podpisane pogodbe ne najdejo ne na občini, ne na krajevni skupnosti. To pomeni, da je Zlatko Gnezda v prostorih nekdanje humske šole deloval brez najemne pogodbe in tudi ni plačeval najemnine.
Sicer pa ima občina Ormož namen zgradbo šole kmalu obnoviti. V zgradbi bi v bodoče naj bilo 9 stanovanj in društveni prostori.

Tonska izjava župana Alojza Soka: