Naslovna fotografija: Organizatorji (z leve) Ivan Škrlec – vodja prireditev; Slavko Perc – predsednik Društva Antonovanje na Kogu in Katjuša Grof Štih – promotorka Antonovanja,  so dogajanja v okviru Antonovanja predstavili na tiskovni konferenci

Društvo ANTONOVANJE NA KOGU, ki je bilo ustanovljeno pred 12 leti, je tudi letos pripravilo bogat program ANTONOVANJA, ki se je pričel minulo soboto v dvorani KS KOG s koncertom Vokalne skupine EVRIDIKE z gosti. Naslednji dogodek bo v četrtek, 11. januarja, ko bo v dvorani Krajevne skupnosti potekalo ocenjevanje čurk, ki jih bo ocenjevala strokovna komisija in komisija potrošnikov.    V času Antonovanja se pravzaprav vse vrti okrog  čurk oziroma kašastih klobas, za katere velja, da jim je prav Antonovanje na Kogu prineslo novo slavo, čeprav  so že od nekdaj specialen produkt prleških kolin.  Poznamo črne, sive in bele (odvisno od nadeva) vsaka zase pa lahko predstavlja izvrsten kulinarični užitek.  Komisiji črne, sive ali bele čurke ocenjujeta glede na zunanji izgled, sestavo in barvo prereza, teksturo, vonj in okus. Vsi ocenjeni vzorci bodo predstavljeni in dani v pokušino na osrednji prireditvi v okviru Antonovanja, na Čurkarijadi, ki bo potekala v soboto, 13. januarja ob 14.30 uri potekala v telovadnici Osnovne šole na Kogu.  Čurkarijada bo tudi letos prinesla podelitev priznanj za ocenjene čurke, priznanja sodelujočim šolarjem in otrokom iz vrtca, ki so sodelovali na 16.likovnem natečaju »Gudeki s Koga«, prisotnost Matjašeka I. Kogovskega in predstavnic ter predstavnikov Slovenskega vinskega kraljestva, nastope Folklornih skupin in godcev, otroške kotičke, kjer bo poskrbljeno za animacijo najmlajših obiskovalcev Čurkarijade,  gotovo pa bo vrhunec dogodka pokušina ocenjenih čurk. Pokušina bo potekala kot odprta kuhinja, kjer bo obiskovalcem na voljo neomejena količina čurk, zelja in odlična kogovska vina. Vstopnina za odrasle obiskovalce bo 15, za otroke pa 5 evrov. Vstopnica bo tudi srečka za živega prašiča.

Še pred ČURKARIJADO pa bo ob 13.uri v Dvorani Krajevne skupnosti na Kogu potekala »okrogla miza« na temo »Čurke – raziskovanje kulinaričnih možnosti in razvoj turističnega potenciala«.

Naslednji dan, v nedeljo, 14. januarja bo potekalo tradicionalno romanje k Svetemu Antonu Puščavniku na Kogu, ki sicer goduje 17. januarja. Je zavetnik živinorejcev, mesarjev in živine.  Ob 10. uri bo romarska sv. maša za žive in pokojne živinorejce, zlasti prašičerejce ter zdravje pri živini. Maša bo predstavljala tudi srečanje cerkvenih pevskih zborov, ki bodo skupaj zapeli.  Prenos maše bo tudi v živo na KTV Ormož. Že od 9. ure naprej bo: proščenje na kogovski tržnici, dobrote lokalnih ponudnikov na stojnicah, srečanje vozil Steyer kluba Kog in starodobnikov.

V sredo, 17. januarja 2024 ob 9. uri bo Antonovo tekmovanje v pikadu Društva upokojencev Zarja Kog v dvorani KS Kog.

V soboto, 27. januarja 2024 ob 14. uri pa bo še Antonov turnir v malem nogometu v sodelovanju s Športnim društvom Kog v telovadnici OŠ Kog.

 

Več informacij nudijo:

Slavko Perc, predsednik Društva Antonovanje na Kogu, 031 284 702

Ivan Škrlec, vodja prireditev, 041 531 787

Katjuša Grof Štih, promocija prireditve, 041 831 242