Naslovna fotografija: (z leve) Marko Žvegla, Marjan Žvegla

Podjetje KOVINARSTVO ŽVEGLA, ki je minuli petek, 5. januarja 2024 praznovalo 30 let delovanja, je na dan svoje obletnice odprlo svojo novo proizvodno halo v Ormoški ekonomsko poslovni coni. Družina Žvegla je obletnico svojega delovanja in otvoritev praznovala v družbi številnih poslovnih partnerjev in prijateljev.  Med zbranimi so bili tudi župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, podžupan Zlatan Fafulič, župan Središča ob Dravi Toni Jelovica, direktorica Občinske uprave Milena Debeljak, poslanec v DZ Andrej Kosi in predsednica KS Podgorci Natalija Volmut ter mnogi Podgorčani, (družina Žvegla namreč izhaja iz Podgorcev, kjer so vse do otvoritve nove hale v Ormožu, tudi izvajali svojo kovinarsko dejavnost.)

Ustanovitelj podjetja je danes upokojeni Marjan Žvegla, ki se je po zaključeni Kovinarski šoli in opravljenem vajeništvu sicer najprej zaposlil pri Slovenskih železnicah, kjer je bil zaposlen 10 let. Kljub redni zaposlitvi pa mu ustvarjalna žilica ni dala miru, tako, da se je s kovinarstvom in ključavničarstvom ukvarjal tudi doma.   Dela je bilo več kot dovolj, tako, da je pustil službo na Slovenskih železnicah in se s kovinarstvom začel ukvarjati profesionalno. Ravno 5. januarja pred tridesetimi leti  je odprl obrt kot  »montaža kovinske opreme« in kar 5 let ustvarjal doma v garaži, v Podgorcih. Obenem se je dodatno izobraževal in je leta 2003 bil eden izmed prvih v občini Ormož, ki je  opravil mojstrski izpit. Toda domača garaža je kmalu postala pretesna, tako je doma v Podgorcih zgradil 250 m2 veliko delavnico,   a se je glede na obseg dela izkazalo, da bo treba delavnico še širiti,   toda doma ob hiši ni bilo več prostora. Tako se je skupaj z družino odločil, da novo delavnico postavi v Ormožu.

Po upokojitvi je Marjan Žvegla dejavnost predal sinu Marku Žvegli, tako je mladi direktor KOVINARSTVA ŽVEGLA d.o.o. v svojem nagovoru na otvoritvi, med drugim pojasnil:  »Ko se je oče upokojil je družino postavil pred dejstvo »gremo naprej, ali ostanemo na mestu«.  Rekli smo si: »Gremo naprej«. Tako smo sklenili, da v Ormožu v novi poslovno-ekonomski coni kupimo zemljišče in začnemo graditi novo halo za proizvodnjo naših kovinskih izdelkov vseh vrst.  Sam bi si sploh težko predstavljal drugačno poklicno pot. Že od svojega 16-tega leta sem bil vpet v to delo, ki me je zmeraj veselilo in danes sem hvaležen očetu, da nam je postavil odlične temelje, da lahko delam naprej in razvijam naše delo. Enako sem hvaležen mami Lidiji, ki je v podjetju zaposlena že vse od leta 1997 in ne samo, da je očetu pomagala v delavnici, opravlja tudi dela tajnice, računovodkinje, koordinatorice, čistilke in še marsikaj, poleg seveda nas treh otrok, za katere je bilo treba poskrbeti.«

V podjetju KOVINRASTVO ŽVEGLA je danes 9 zaposlenih, Marko in njegova sestra  Špela in še 7 delavcev. Njihova dejavnost obsega vse kovinarske storitve oziroma kovinske izdelke vseh vrst, velike ali manjše  kovinske konstrukcije,   gradbeno in kmetijsko mehanizacijo in podobno.

Nova hala v Ormožu stoji na zemljišču velikem 80 a. Z njo je podjetje pridobilo 1000 m2 velik delovni prostor in 240 m2 spremljevalnih prostorov in pisarn.  Pisarne v nadstropju bodo oddajali tudi v najem.    »Vrednost investicije se približuje 1 milijonu,« je v svojem govoru še povedal Marko Žvegla.  

Nova hala v Ormožu (Foto: Davorin Bešvir)

 Razen  direktorja Marka Žvegle, je uvodoma zbrane pozdravil tudi ustanovitelj podjetja Marjan Žvegla, veliko spodbudnih besed pa so v nadaljevanju družini Žvegla namenili tudi župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, poslanec Andrej Kosi in predsednica KS Podgorci Natalija Volmut, ki se je Marjanu Žvegli zahvalila za pomembne donacije, ki jih v teku let namenil svojemu domačemu kraju Podgorci.

Otvoritveno slovesnost je z glasbo popestril narodno-zabavni band Gimnazije Ormož pod vodstvom prof. Aleša Lubija, trak pred vstopom v halo pa so simbolično prerezali Marjan in Lidija Žvegla, direktor Marko Žvegla in ostali člani družine.

Družina Žvegla na otvoritvi

Ker je Marjan Žvegla tudi član Lovske družine Bresnica – Podgorci, so vse prisotne pogostili z odličnim lovskim golažem in drugimi dobrotami, ki pa jih je pripravila gostilna Črni Ribič iz Frankovcev. Za uspešno nadaljevanje dela pa nazdravili z rujnim iz kleti Danila Ivanuše, ob prijetni glasbi DJ-a.

 

Nova hala KOVINARSTVA ŽVEGLA d.o.o. v Ormožu iz zraka