V ptujski bolnišnici so zdravnikom nadurno delo in dežuranje tri leta plačevali na račune kot samostojnim podjetnikom. Po poročanju Dela je šlo mimo polnih obdavčitev najmanj 750.000 evrov.

Direktor bolnišnice Robert Čeh pa vztraja, da ne gre za izogibanje davkom, temveč najcenejšo možnost zapolnitve primanjkljaja zdravnikov.

Kot v današnji izdaji piše časnik Delo, so bili ptujski zdravniki dopoldne javni zdravniki javnega zavoda, popoldne, ponoči in ob praznikih pa so v javnem zavodu delali kot zasebniki. Ker so dobivali le plačo za osnovno opravljeno delo, je bolnišnica dajatve obračunavala za ta osnovni bruto znesek, nato pa je z istimi zdravniki kot samostojnimi podjetniki (brez koncesije) sklenila pogodbo za vso nadaljnje delo in ga plačala na račune s. p. brez vseh dajatev.

Direktor bolnišnice Robert Čeh, ki je prejšnji teden odstopil s položaja, je danes za STA zatrdil, da “gre za stvari, ki so znane” in so že nekaj let stalna praksa tudi v drugih javnih zdravstvenih zavodih v Sloveniji. “Do tega pride, ker je enostavno premalo zdravnikov,” je pojasnil in dodal, da pri tem ne gre za nikakršno izogibanje davkom. “To ni nič mimo davka. Ko ima človek s.p., ravno tako plača davek.”

Po poročanju Dela naj bi minister za zdravje Dorjan Marušič novembra opozoril ptujsko bolnišnico, da bi za takšen način plačevanja zdravnikov morali imeti dovoljenje. Čeh je te navedbe zavrnil in povedal, da je septembra lani, ko je ob pomanjkanju radiologov v bolnišnici tudi sam sklenil takšno pogodbo prek s.p., preveril na ministrstvu za zdravje, če za to potrebuje kakšno dovoljenje. “Odgovor je bil, da ga ne rabimo, saj jih v principu ne zanima, če nekdo tako dela znotraj hiše. Če bi dejavnost opravljal drugje, pa bi moral biti registriran kot zasebnik,” je povedal.

Po poročanju Dela je Čeh od sredine lanskega novembra do sredine oktobra na ta način poleg svoje redne direktorske plače dodatno zaslužil nekaj manj kot 134.000 evrov. “V zadnjem letu sem napisal več kot 20.000 rentgenoloških izvidov, po 20 dni sem dežural na oddelku,” je pojasnil Čeh in dodal, da je to bolnišnico stalo manj, kot pa če bi to delala dva redna zdravnika. “Če bi imel v bolnišnici zaposlenih 60 zdravnikov, mi tega ne bi bilo treba delati,” je dejal in poudaril, da je nujno treba urediti zakonodajo na tem področju.

Naslovna fotografija: valmar.si