Ormož in okolico so danes na pobudo domačina Franca Mikše obiskali člani Slovenskega centra PEN. Med ostalim so obiskali tudi Knjižnico Franca Ksavra Meška, in srečanje zaključili z literarnim večerom v Beli dvorani Grajske pristave:

Slovenski PEN je nastal leta 1926, njegov prvi predsednik je bil Oton Župančič. Med ustanovnimi člani so bili Izidor Cankar, Josip Vidmar, France Stele, Janko Lavrin, Fran Saleški Finžgar, France Bevk, Prežihov Voranc, France Koblar. Med drugo vojno center ni deloval. Spet je zaživel leta 1962 in svoj ugled in vlogo stičišča med vzhodom in zahodom potrdil s prireditvijo svetovnega kongresa PEN na Bledu leta 1965. Slovenski center PEN je del mednarodnega združenja pesnikov in pisateljev, esejistov in publicistov, ki je aktiven v mnogih sferah družbenega življenja. Gre torej za pomembno združenje, ki ima tako na slovenskih tleh kot v tujini posebno mesto. Šteje okrog 125 članov, je povedala Ifigenija SIMONOVIĆ – predsednica Slovenskega centra PEN, ki navdušenja nad Ormožem in okolico ni skrivala.
Ideja, da člani Slovenskega centra PEN obiščejo Ormož z okolico se je porodila pisatelju Francu Mikši, po rodu Ormožanu, ki – kot je povedal – je tik pred izdajo svojega pravljičnega romana za odrasle in otroke, kar bo PRVI takšen roman v Sloveniji. Franc Mikša je do pred kratkim bil tudi podpredsednik Upravnega odbora Mednarodnega odbora pisatelji za mir, čigar predsedovanje je letos na Bledu od Slovencev prevzel Francoski PEN Klub in mu zdaj predseduje predsednik Francoskega PEN Centra. Tako je Mikša svoje stanovske kolege popeljal na ogled etnološke zbirke v gradu v Veliki Nedelji, knjižnice Franca Ksavra Meška, ormoškega gradu in muzeja v Ormožu. V občinski zgradbi pa jih je sprejel tudi župan Danijel Vrbnjak. Obisk v Ormožu so zaključili z literarnim večerom v Beli dvorani grajske pristave, kjer je sodelovala tudi naša domačinka, pesnica in pisateljica magistrica Blanka Erhartič. Večer je z glasbo popestrila harfistka Pia Škorjanec.

VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 10. oktobra 2019 ob 20.uri.