V okviru štirinajstdnevnih prireditev „Antonovanje na Kogu“ bo danes ob 14.00 uri „Čurkarijada“. Prireditev prinaša bogat kulturni program in razglasitev rezultatov z ocenjevanja čurk, ki je bilo minuli četrtek.
Osemdvajset vzorcev, od teh 15 črnih, 8 sivih in 5 belih čurk, sta po senzorični metodi ocenjevali dve komisiji: Ena je bila strokovna, druga pa komisija uporabnikov, ki so jo sestavljali medijski delavci.
Strokovna komisija (z leve):
Irena Kos – KGZ Celje, specialistka za predelavo mesa,
Peter Pribožič – KGZ Ptuj, specialist za prašičerejo
Hinka Hržič – KGZ Ptuj, Svetovalna služba Ormož

DSC08646

Komisija uporabnikov, “sedme sile” (z leve):
Samo Tuš – humorist, moderator radio Maxi Ljutomer
Miha Šoštarič – novinar VEČERa, radio Maxi Ljutomer
Peter Kirič – direktor JZ radio Prlek Ormož

DSC08645

Obe komisiji nista imeli lahkega dela, saj je šlo le za nianse tako v okusu kot izgledu.
Končno pa sta se odločili, da zlato priznanje za bele (prosene) čurke dodelijo Zlatki in Francu Kelemina, Ivanu Žinku in Francu Bolcarju.
Za krvavice oziroma črne čurke zlato priznanje prejmeta Franc Bolcar in Slavko Perc; za sive čurke pa Anton Kolarič, Kmetija Ozmec, Kmetija Kolar, Ivan Žinko in Stanko Munda. 

Med gosti na današnji Čurkarijadi bodo tradicionalno tudi vinske kraljice Slovenije, pričakujejo pa tudi mlečno in jabolčno kraljico. Po uradnem delu bo pokušnja ocenjenih čurk in kogovskih vin, ki so jih prejšnjo soboto na prireditvi „Čurke in vino“ izbrali za najbolj primerna za pitje ob čurkah. Obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi Razstavo risb in fotografij na temo „ Reja prašičev v Prlekiji in Međimurju“.
Prireditev bo potekala v telovadnici osnovne šole na Kogu.