Prve dni maja leta 2018 so v Ormožu ob Ljutomerski cesti, za zgradbo na Vrazovi ulici 12, kjer se nahaja Ljudska univerza zasadili mestni vinograd z 220 trtami ŠIPONA, kar je bila ideja takratnega župana Alojza Soka. Ob odlični skrbi in negi vinograda trta odlično uspeva in jeseni 2020 je že bila PRVA trgatev, ki je dala 150 litrov vina in je do danes zorelo v kleti vinogradnika in skrbnika ormoškega mestnega vinograda Saška Štamparja. In nastopil je čas, da se vino ustekleniči, tako je danes potekalo prvo »flaširanje« županovega vina.

PRVA steklenica vina iz grozdja dozorelega v ormoškem mestnem vinogradu

Dogodek so poimenovali zgodovinski, saj je šlo za PRVO stekleničenje pridelka iz mestnega vinograda in je v organizaciji JZ TKŠ občine Ormož potekal kar pred kletjo skrbnika mestnega vinograda Saška Štamparja na Kržanjščaku, natančneje na Kajžarju v KS Miklavž pri Ormožu. Dogodka so se udeležili tako poznavalci kot vinski strokovnjaki, med katerimi so bili tudi: viteza vina Matija Kociper in Slavko Prapotnik, Marija Glavinič, predsednica Društva vinogradnikov Jeruzalemsko-ormoških goric, Kogovska vinska kraljica Nives Plemenič, predstavnica Občine Sveti Tomaž Blanka Kosi Raušl in drugi. Najpomembnejši gost pa je bil župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki je sam napolnil tudi PRVO steklenico, jo tudi zamašil in nalepil nalepko. Sicer smo potem videli, da pa je županu Vrbnjaku šlo delo zelo dobro od rok, saj je v nadaljevanju napolnil še 419 steklenic.
Končni izkupiček današnjega flaširanja je bil 520 stekleničk po 0,25 litra, ki bodo v bodoče shranjene v grajski vinoteki. To bodo uradno odprli 12.junija v okviru Občinskega praznika.

Danes ob polnitvi smo zbrani »županovo vino« smeli tudi poskusiti, kar je v bistvu bila izredna čast. »Potem bo župan dal kačo gor…«, je dejal Saško Štampar, ki prvo letino v mestnem vinogradu ocenjuje kot dobro in dodaja: »Ormoški šipon je en posebnež, grozdi so nekoliko bolj rjavi… Ko je fermetiral je imel čudovito aromo, pozneje, ko pa se je začel čistiti je postal drugačen, a še vedno dober. Ima 4,8 ostanka sladkorja, 7,6 kisline, alkohola 11. S temi parametri bi na kakšnem ocenjevanju lahko dosegel lepo oceno.« Štampar meni, da bi bilo prav, da bi se tudi to »županovo vino« pojavilo na kašnem ocenjevanju šiponov, to bi namreč, po njegovem mnenju, bila tudi odlična promocija zanj. »Že to je unikat, da je grozdje zraslo sredi mesta«, je zatrdil vitez vina, enolog Matija Kociper, ki je »županovo vino«, glede na svoje številne izkušnje in znanje tudi ocenil kot dober letnik in pojasnil, da je kvaliteta odvisna tudi od časa trgatve. »Kot solidno in pitno«, pa je županovo vino ocenil vinogradnik in vinar ter vitez vina Slavko Prapotnik. Vesel je tudi takšne promocije in slave ŠIPONU, saj ga štejemo za našo avtohtono sorto, ki se počasi a vztrajno prebija med najboljša vina vzhodne in severne Evrope. »Ljudem ga enostavno treba ponuditi na pokušnjo«, pa zatrjuje kogovska vinska kraljica Nives Plemenič, ki pravi, da je to edini način, da ga bodo ljubitelji vin vedeli ceniti.

Še pred flaširanjem je bil kratek kulturni program, ki ga je povezoval gimnazijec, domačin Miha Lukman. Pesem »En starček…« je simbolično zapel Stanko Pesrl, spregovorili pa so, razen gostitelja in skrbnika ormoškega mestnega vinograda Saška Štamparja, enolog Matija Kociper, Kogovska vinska kraljica Nives Plemenič, župan Danijel Vrbnjak ter Marija Glavinič, predsednica Društva vinogradnikov in vinarjev Jeruzalemsko ormoških goric.

Po opravljenem delu je zbrane čakala malica, in to odličen golaž, ki ga skuhal Stanko Pesrl, kar kaže na to, da nima samo odličnih pevskih sposobnosti, pač pa tudi kuharske… . Sicer pa je Pesrl tudi vinogradnik. Pri stekleničenju je skrbel za zamaške, Anita Bolčevič iz JZ TKŠ občine Ormož je podajala steklenice, Jernej Štampar pa je skrbel, da je tehnika tekla kot je treba…
VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 20. maj 2021.