16. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina bo letos potekal v dveh delih: Od 10. do 12. julija bo potekal v Ormožu, kjer bodo na odprtju prikazali slovenski film Korporacija Mateja Nahtigala, nato pa se 14. julija s slovenskim filmom Vsi proti vsem Andreja Košaka seli še v Ljutomer. Skupno bo na festivalu prikazanih Na festivalu bodo prikazali 28 celovečercev, 30 kratkih filmov in sedem glasbenih dokumentarcev iz 27 držav.

V Ormožu bodo predvajali naslednje filme:

PETEK:
19.00: Infekcija (Dom kulture)
21.00: Korporacija (Pred Grajsko pristavo)
23.00: Riot Girls (Pred Grajsko pristavo)

SOBOTA:
15.00: Pikica (Dom kulture)
17.00: Blaženost (Dom kulture)
17.00: Blok 1 (Unterhund)
19.00: 70 let doktorja rock’n’rolla (Unterhund
19.00: 1BR (Dom kulture)
20.30: Zožene sanje – Repetitor v CZju (Unterhund)
21.00: Koma (Pred Grajsko pristavo)
23.00: Nori svet (Pred Grajsko pristavo)

NEDELJA:
15.00: Slavna medvedja zasedba Sicilije (Dom kulture)
17.00: Deathcember Vol.1 (Dom kulture)
17.00: Blok 2 (Unterhund)
19.00: Strupen sem (Dom kulture)
19.00: Tusta (Unterhund)
21.00: Kdo neki tam poje (Pred Grajsko pristavo)

Zaradi izrednih razmer, ki jih povzroča korona virus, letos ne bodo podelili “častnega hudega mačka« za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji, saj je v času epidemije težko pridobiti goste iz tujine.
Bodo pa podelili vse druge nagrade.
Za »hudega mačka« za najboljši celovečerni film se že tradicionalno poteguje pet mednarodnih produkcij, in sicer: film Koča avstrijskega režiserja in enega redkih tujih gostov letošnje izdaje Severina Fiale. (Mati z otrokoma ostane sama v odročni koči, ki jo snežni metež odreže od sveta, ko se v njej začnejo dogajati vse bolj strašljive reči). Predstavljena bosta tudi madžarska črna komedija z elementi satire, akcije in grozljivke Tovariš Drakulič v režiji Marka Bodzsarja ter celovečerni prvenec ameriškega scenarista in režiserja Davida Marmorja z naslovom 1BR. Za nagrado se poteguje še ena ameriška grozljivka Barva iz vesolja v režiji Richarda Stanleyja, v kateri neznana sila, ki se pojavi po padcu meteorita, povzroča strašne mutacije živih bitji. Peti film v selekciji je argentinski Strupen sem režiserja Pabla Paresa, postavljen v leto 2101, ko na Zemlji divja biološka vojna.

V tekmovalnem programu kratkih filmov “Slakov hudi maček” bo prikazanih devet produkcij. Izbrane kratkometražne produkcije pa bodo v igri še za nagrado za najboljši evropski fantastični film Melies d’argent. S »hrupnim mačkom« bo okronan tudi najboljši glasbeni film, za nagrado pa se med drugimi potegujejo Električni orgazem za ljudi bodočnosti v režiji Marije Vukić, Tusta Andreja Korovljeva ter film Zožene sanje – Repetitor v CZ-ju, ki ga podpisujeta Igor Čoko in Lea Vahrušev.

V sekciji Retrospektiva se bodo poklonili legendarni jugoslovanski črni komediji Kdo neki tam poje Slobodana Šijana, s tem, da bodo prikazali njeno restavrirano različico. V program so uvrstili tudi slovenski znanstvenofantastični film Ječarji režiserja Marjana Cigliča iz leta 1990, katerega projekcijo bosta pospremila Ivo Ban in Jonas Žnidaršič, ki sta v njem zaigrala, Miha Mazzini pa bo pospremil projekcijo filma Operacija Cartier Mirana Zupaniča.

Najmlajšim bo namenjen program ZAČARANI KINO

V programskem sklopu Začarani kino za otroke in mladostnike bodo prikazani danski animirani film PIKICA, KOKO IN DIVJI NOSOROG režiserja Jannika Hastrupa, animirana pustolovščina SLAVNA MEDVEDJA ZASEDBA SICILIJE režiserja Lorenza Mattotija in francosko art grozljivko ZOMBI OTROK režiserja Bertranda Bonella.

V sklopu sicer izredno okrnjenega spremljevalnega programa bo Miha Mazzini vodil tudi scenaristično delavnico. Zaradi korone pa so odpovedani Zombi mimovoz, Grossmannova tržnica, Slepa ulica in delavnica Pimp My Zombie Car. Bodo pa kljub vsemu izvedli razstavo ob izidu novega stripa Ivana in Zorana Smiljanića z naslovom Črni plamen in razstavo skulptur Roberta Juraka z naslovom Semaforji strpnosti.


ZARADI KORONE ODPOVEDAN VINSKI PROGRAM in GROSSMANNOVA ALTERNATINA TRŽNICA

Za naslov “Vinskega šampiona hudega mačka” se je nameravalo potegovati pet vin: LeBlanc des Tempiers (Hlebec), modri pinot (Kaučič), rumeni muškat (Kos), muškat ottonel (Krampač) in penina Ice Edition (Puklavec Family Wines).

V sklopu 16. Grossmannovega festivala je v soboto, 11.7. v Ormožu na grajskem dvorišču ODPOVEDANA tudi ” Grossmannova alternativna tržnica”.

ŽIRIJA GROSSMANN 2020:

V žiriji za nagrado za najboljši celovečerec so velikan slovenskega stripa Zoran Smiljanić, ki bo na festivalu predstavil svoj novi strip Črni plamen, ki bo pospremljen tudi z razstavo, igralec in komik Matjaž Javšnik, ki je tudi direktor Mednarodnega filmskega festival Kranjska gora in režiser in scenarist Tomaž Gorkič, ki je na preteklih edicijah festivala navdušil z grozljivkama Idila in Prekletstvo Valburge.

V žiriji za nagradi Slakov hudi maček in melies d’argent za kratke filme so igralec Ludvik Bagari, ki je na Grossmannu gostoval že večkrat, Omar Parra, španski filmski novinar in kritik ter festivalski direktor in režiser in scenarist Vasja Rovšnik, ki je nazadnje poskrbel za pravo neodvisno filmsko senzacijo s filmom Oto.

V žiriji za nagrado hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec so publicist, aktivist in koncertni organizator Igor Vidmar, glasbenik Jernej Šavel, znan iz skupin Dubioza kolektiv, Lollobrigida in Psycho-Path in Ivor Knafelj, ustanovitelj in vodja založbe God Bless This Mess Records.