Minuli teden je v knjižnici »Franca Ksavra Meška« v Ormožu pisatelj LEV DETELA predstavil svoje novo delo – knjigo kratke proze PANONSKA ELEGIJA. Gre za nostalgično – poetične pripovedi o času in ljudeh iz pisateljevega otroštva.

Pesnik in pisatelj, esejist in prevajalec Lev Detela ima za seboj bogat književni opus. Že od leta 1960 živi na Dunaju, kamor je emigriral med študijem. V Avstriji si je ustvaril sloves uglednega književnika tudi v nemškem jeziku. Pred kratkim je poleg “pesniškega potopisa” Obljubljena dežela izdal knjigo kratke proze Panonska elegija. V njej se vrača na začetek svoje življenjske in pisateljske poti, v otroštvo in domovanje svojih prednikov na panonski ravnini.


Zbirka kratke proze Panonska elegija, ki jo je minuli teden Lev Detela predstavil tudi Ormožanom, je tako nostalgična poetična pripoved o času in ljudeh, ki so živeli v pisateljevem otroštvu ter vedno na novo vstajajo iz preteklosti, pa tudi o posameznikih v spopadu z okoljem, malodušjem ali z notranjimi nasprotji. Lev Detela je rojen leta 1939 v Mariboru – materi po rodu iz Središča ob Dravi, kjer je pisatelj preživel velik del svojega otroštva, tako, da je v knjigi kar nekaj zgodbic tudi iz središkega konca. Kljub 79-tim letom, pisatelj ne miruje, v tem času je dokončal tudi zgodovinski roman v nemškem jeziku o prvi svetovni vojni, o propadu Avstro-Ogrske monarhije, cesarju Francu Jožefu, o Gavrilu Principu in atentatu na prestolonaslednika Franca Ferdinanda v Sarajevu in o ostalih zgodovinskih dejstvih iz tistih časov.

Za svoje literarno delo je Detela prejel več nagrad v nemškem in avstrijskem prostoru, poleg tega v Trstu slovensko literarno nagrado Vstajenje, v Celovcu pa nagrado Mohorjeve založbe za zgodovinski roman Stiska in sijaj slovenskega kneza. Leta 2010 so mu Avstrijci za zasluge na literarnem in kulturnem področju in za dolgoletno povezovalno in posredniško delovanje med Avstrijo in Slovenijo, podelili tudi častni naziv profesor.

VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, v četrtek, 01. marca 2018 ob 20.uri in v oddaji AKTUALNO v petek, 02.marca ob 20.uri.