NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Viki Ivanuša – direktorica LU ORMOŽ

Ljudska univerza Ormož, ki se ponaša z več kot 50 letno tradicijo (ustanovljena je bila leta 1959) ima novo direktorico. Z osmim julijem letošnjega leta je dolgoletnega direktorja Ernesta Vodopivca zamenjala Viki Ivanuša, ki pravi, da so že prvi dnevi na novem delovnem mestu bili zelo vzpodbudni, saj so ravno v začetku julija na Ljudski univerzi kar 14 udeležencem, ki so opravili poklicno maturo podelili spričevala, od teh sta dva poklicno maturo opravila celo z odličnim uspehom. 6 udeležencev pa je bilo takšnih, ki so opravili zaključni izpit, med temi je tudi bila ena odličnjakinja.
Na Ljudski univerzi Ormož namreč poleg mnogih formalnih in neformalnih vsebin, ki so na najrazličnejše načine povezane s potrebami prebivalcev našega področja, ponujajo tudi sedem verificiranih srednješolskih izobraževalnih programov in poklicni tečaj ekonomski tehnik. V okviru tega pa, glede na različna predznanja in dokončane šole udeležencev, individualno obravnavo in pristop do vsakega novega udeleženca. Še posebej pa so ponosni na ponudbo spletnega učenja, ki je sicer zaposlenim udeležencem v veliko pomoč. Spletna učilnica namreč udeležencem v veliki meri omogoče učenje doma.

Nova direktorica Viki Ivanuša, pravi, da sicer poslanstvo Ljudske univerze ostaja enako, trudili pa se bodo kar se da razširiti že itak pestro ponudbo izobraževalnih programov. Tako si na Ljudski univerzi Ormož v tem času že prizadevajo za verifikacijo dveh dodatnih srednješolskih programov in še enega poklicnega,
po daljšem času pa zopet ponujajo brezplačno možnost dokončanja osnovne šole.

Sicer pa imajo v ponudbi še vedno paleto možnosti pridobitve nacionalnih poklicnih kvalifikacij (NPK), ki so priznane v celotni Evropski uniji in služijo predvsem tistim, ki neko delo že opravljajo oziroma ga praktično zmorejo opravljati, zanj pa nimajo formalne izobrazbe ali pa tistim, ki se želijo prekfalificirati. Gre za poklice kot so polagalec keremike, operater CNC stroja, dietni kuhar, pomočnik kuharja, varnostnik in drugo.
Ljudska univerza Ormož se je pri Državnem izpitnem centru  v teh dneh uspela registrirati tudi za ugotavljanje in potrjevanje nacionalne poklicne kvalifikacije Teletržnik. Na ta način bo celoten postopek NPK mogoče opraviti pri njih. Ljudska univerza Ormož pa ima ta čas v procesu registracije še NPK Socialni oskrbovalec na domu, za kar prav tako v kratkem pričakujejo pozitivno odločbo Državnega  izpitnega centra.

Ljudska univerza Ormož bo jeseni ob zadostem številu zainteresiranih začela tudi z izvajenajem višješolskih programov in sicer za inženirja strojništva in inženirja lesarstva.
Ponujajo pa tudi možnost e-študija. Preko izobraževalnega centra ERUDIO je namreč možen študij logističnega inženirstva, ekonomije, gradbeništva ter organizacije socialne mreže.

Na Ljudski univerzi Ormož ponujajo tudi številna usposabljanja od voznika viličarja, skladiščnika do računalniškega opismenevanja za odrasle in drugo ter tečaje tujih jezikov, tako za odrasle kot otroke v vrtcih.
V mesecu avgustu vabijo na 30 urni brezplačni tečaj računalništva za odrasle. Udeleženci se bodo srečali 5 krat po 6 ur ter se naučili osnov brskanja po spletu in uporabe interneta.
Tečaj se prične 19.avgusta ob 8.00 uri Informacije: Tel.: 741 55 00, ali pa jih obiščite na Vrazovi ulici 12 v Ormožu.