Med dogodki Festivala POLETJE NA KOGU je v Košarkini hiši na ogled fotografska razstava ljubiteljskega fotografa in velikega ljubitelja narave (še posebej ptic): MARKA ZABAVNIKA. Razstavo so enostavno naslovili SKOZI MARKOV OBJEKTIV:

Fotografska razstava ptic, ki jih lahko opazimo v Prlekiji,  avtorja ljubiteljskega fotografa Marka Zabavnika iz Ormoža,  je še ena popestritev letošnjega Festivala POLETJE NA KOGU.  Razstavo je tamkajšnjo Turistično kulturno društvo postavilo v konferenčno sobo v Košarkini hiši in obiskovalcem omogočilo, da se seznanijo s številnimi pticami, ki nas obkrožajo. Verjetno pa jih toliko bolj opazijo tanko-čutni ljubitelji ptic in umetniki, kot je Marko Zabavnik, ki živi v Ormožu, a je po rodu Kogovčan.  Marko pravi, da mu je ljubezen do narave privzgojil oče, ki je bil lovec, ta ga je naučil naravo opazovati in doživljati na svojevrsten način. Klasični lov ga sicer nikoli ni zanimal, a ga je kmalu prevzel fotolov. Najprej je v naravo zahajal z daljnogledom, kmalu potem pa si je priskrbel osnovno opremo za fotografiranje, in jo počasi nadgrajeval, vse do danes, ko so njegove fotografije ptic in narave prave umetnine. Svoj hobi imenuje fotolov in mu pomeni stik z naravo, mir in tišino, četudi ure in ure čaka na pravi motiv.  Naravni rezervat Ormoške lagune so njegov drugi dom, pravi. Tam namreč najraje išče in čaka svoje motive in priložnosti za svoje fotografije. Redko kje na svetu se najde toliko kakovostne raznolikosti na tako majhnem ozemlju, še dodaja.

Marko Zabavnik se s fotografiranjem intenzivno ukvarja več kot 10 let. Največ fotografira v domačem okolju, a tudi drugod po Sloveniji, pa tudi na Hrvaškem, Avstriji in na Madžarskem.  Doslej je imel že sedem samostojnih razstav, a tudi vrsto prezentacij. Je tudi aktiven član DOPPSa, ko pa je narava za fotografiranje manj primerna, kot je to v zimskem času, pa izdeluje gnezdilnice.

Razstava prinaša fotografije ptic iz domačega okolja, ki odkrivajo le delček bogastva narave in raznovrstnosti ptičjega sveta, ki ga  najbrž – po fotografijah sodeč – opazijo le tako veliki ljubitelji ptic, kot je Marko Zabavnik.

Naslovna fotografija: Osebni arhiv Marka Zabavnika