MARTINOVANJE 2016 v Ormožu se je začelo z Martinovim sejmom po Ormoških ulicah. Ponudba je bila odlična, razveselili so številni domači ponudniki. Ob 10.uri dopoldne pa je že bila otvoritev razstave “Pridnih rok”, ki jo pripravijo članice Aktiva kmečkih žena in Kmetijska svetovalna služba:

slika_martinovanje2016_dobrote

Uradna otvoritev MARTINOVANJA 2016 je bila v petek ob 14.uri v prireditvenem šotoru. Zbrane, med katerimi so bili tudi gostje iz sosednje Hrvaške, iz Srbije in Poljske, je pozdravil župan Alojz Sok:
slika_martinovanje2016_a_sok

Na uvodni prireditvi je potekal tudi šaljiv obred krsta mošta, ki so ga izvedli člani KD/TD Podgorci:
slika_martinovanje2016_krst_otvoritev
Vinske kraljice na otvoritvi MARTINOVANJA 2016:
slika_martinovanje2016_vinske-kraljice

Ob 16.uri je bila razglasitev ocenjevanja vina za “Naj špricar” in turnirja mladega vina.Komisiji sta za »naj špricar« ocenili 14 vzorcev, med temi sta komisiji kot najboljše ocenili »Jeruzalemčana« podjetja P&F Jeruzalem; med mladimi vini pa je kot najboljše po oceni strokovne komisije bil Chardonney Vina Plemenič, komisiji potrošnikov pa je najbolj bil všeč Rumeni muškat Vinarstva Kunčić iz Hrvaške.
slika_martinovanje2016_priznanja_vino

Razen priznanj za ocenjena vina so podelili tudi priznanja za ocenjene potice. Na ocenjevanju je bilo 29 vzorcev potic, razen treh so vse ostale potice bile odlično ocenjene:
slika_martinovanje2016_potice

Zvečer je bila otvoritev razstave del nastalih na likovno-literarni koloniji Malek 2016, in postavitev RASTOČE KNJIGE v Ormožu. Predstavljeno je bilo knjižno delo pisateljice Helene Srnec “Prleška duša”:
slika_martinovanje2016_razstava_helena_marijana
Na otvoritvi razstave je zapela ženska vokalna skupina TISA, ki jo vodi Domen Obilčnik:
slika_martinovanje2016_razstava_slike_tisa

Na slovesnosti so bili prisotni številni gostje, tudi direktor JSKD RS mag. Igor Teršar (levo na sliki), evropski poslanec Lojze Peterle; mag. Marjeta Tratnik Volasko iz DS RS in sekretarka društva Rastoča knjiga; hčerka idejnega očeta RASTOČE KNJIGE dr.Janeza Gabrijelčiča – Lidija Gabrijelčič Kupljen (desno od župana Alojza Soka), Sara Stadler – Slovenska vinska kraljica (skrajno desno):
slika_martinovanje2016_razstava_slike

V petek zvečer je v prireditvenem šotoru nastopila legendarna skupina Ribja čorba, ki je šotor napolnila do zadnjega kotička:
slika_martinovanje2016_ribja_corba

Martinova sobota pa je potekala v znamenju 21.tekmovanja godb Slovenije za pokal Vinka Štrucla. Tekmovanja se je udeležilo 16 godb iz vse Slovenije. Komisija, ki so jo sestavljali vrhunski glasbeniki Emil Glavnik, Vladimir Mustajbašič in Boštjan Dimnik je največ točk v PRVI kategoriji dodelila Pihalnemu orkestru TRŽIČ, v DRUGI kategoriji PIHALNEMU ORKESTRU KD “Ivan Kaučič” LJUTOMER, v TRETJI kategoriji pa PIHALNEMU ORKESTRU ZARJA Šoštanj.
slika_martinovanje2016_zmagovalci_godbe

Najboljše TRI godbe so razen pokala Vinka Štrucla prejele tudi vrhunsko bas kitaro, ki jih je kot posebno nagrado podelil Sklad za pomoč slovenskim glasbenikom, ki deluje znotraj Festivala PIVO in CVETJE v LAŠKEM:
slika_martinovanje2016_pivo-in-cvetje

Sicer pa je sobota, kljub dežju bila vesela. V prireditvenem šotoru je “prleški pisker” kuhalo kar 20 ekip iz vse Slovenije, kljub dežju dobre volje ni manjkalo. Juhe je ocenjevala tri članska komisija. Najboljši prleški pisker je skuhala ekipa Prave pujse (Koroška), na drugo mesto se je uvrstila ekipa Društva kmečkih žena Ormož, na tretje mesto pa se je uvrstil F Projekt Ormož. Navdušil je tudi prikaz vinogradniških običajev, ki so jih predstavila kulturna društva, pod naslovom “Jaz pa v gorice grem”.
slika_martinovanje_pisker
slika_kuhanje_2016
slika_obicaji_2016
slika_martinovanje2016_sotor_po-dnevi