Naslovna fotografija: Žan z mamo Martino (levo) in Danijelo Čurin-Komenda Hierusalem (desno)

Dobrodelni koncert se je začel s pozdravnim govorom organizatorja in predstavitvijo Žana in njegovega življenja s cerebralno paralizo. Žan ne hodi, zaradi osnovne bolezni trpi tudi za mišično distrofijo, kar pomeni, da ima močno zakrčenost mišic. Pomoč potrebuje pri vseh življenjskih aktivnostih: ne more sam jesti, ne more se umiti, obleči, potrebno ga je previjati, dvigovati na voziček in z njega…
Žan ne govori. S svojimi domačini se sporazumeva na povsem svoj način – z raznimi gibi, očesnim kontaktom in posameznimi glasovi. Zanj skrbijo mama Martina, oče Boštjan, sestra Eva in občasno tudi babica. Življenje s takšnim otrokom zahteva veliko truda, fizičnih in psihičnih naporov ter osebnega odrekanja. Obiskuje šolo s prilagojenim programom v Dornavi, kjer je deležen raznih ustreznih terapij.
Da bi bilo življenje in delo vsaj nekoliko lažje, si družina želi kupiti sinovim potrebam prilagojen avto, kar je seveda zelo velik “zalogaj”. (Dodatna oprema oziroma strokovna prilagoditev avtomobila stane okrog 8 tisoč evrov).

In tako so na pomoč priskočili vitezi in dame Komende Hierusalem. Natančneje: dama – (vitezinja pripravnica) domačinka Danijela Čurin je s pomočjo predsednika Ernesta Pleha in drugih članov Komende poskrbela za vse. Na pomoč so priskočili tudi Hardeški gasilci, Osnovna šola Ormož, Gimnazija Ormož, Center za starejše občane Ormož d.o.o., Družba Varovanje d.o.o., Kulturno društvo Simon Gregorčič Velika Nedelja, Območno združenje slovenskih častnikov Ormož, Združenje SAZAS, Mesarstvo Valenko, Jurij Valenko s.p. Dornava, Herga d.o.o., Mezgovci ob Pesnici, Bani pek d.o.o, Gorišnica, Dvorec Jeruzalem Ivanjkovci, Turistična kmetija Hlebec Kog, Kmetija Puklavec Frankovci, Vinogradništvo Germšek Ljutomer, Cvetličarna Irena Ormož, Radio Prlek, Kabelska televizija Ormož, SIP TV, Dejan Razlag – Prlekija on.net, Radio Maxi Ljutomer, Vestnik – regionalni informativni tednik za Pomurje, Štajerski tednik, Grafiti trgovina, fotokopiranje, servis, Bojan Kozar s.p. Murska Sobota ter seveda vsi nastopajoči, ki so se odrekli honorarjem: Moški pevski zbor Dobrava, Ivan Švajgl z Mineo, Vladka Mori z oktetom Dolič, Tadej Vesenjak, Nika Zorjan s kitaristom Mihaelom Peklarjem in moderatorka Mateja Hržič (Radio Maxi) ter slikarji Vanda Novak, Maks Golob, Štefka Štrakelj, Irena Skotnik, Lojze Veberič, Franc Jaušovec Fric in Zdravko Patty, ki so za dobrodelni namen podarili svoja slikarska dela.

Vstopnine za koncert ni bilo, so pa se obiskovalci koncerta izkazali s prostovoljnimi prispevki. Okrog 270 obiskovalcev je prispevalo nekaj čez 2000 evrov, kar je gotovo dokaz, da ljudje še vedno radi pomagamo oziroma darujemo, ko gre za plemenite namene.
Za vse, ki se koncerta niste mogli udeležit, bi pa Žanu in njegovi družini želeli finančno pomagati, je tukaj še Žanov TRR: SI56 0312 3100 0405 563. /Žan Petek, Ormož – nakazilo dobrodelnega prispevka

KDO so vitezi templjari Komende Hierusalem

(Društvo) Komenda Hierusalem je bilo ustanovljeno leta 2015 in deluje pod mentorstvom velikega priorata (OSMTH) v Italiji. Komenda ima sedež v Dvorcu Jeruzalem in je pristojna za območje Prlekije, Prekmurja in Vzhodne Štajerske. Društvo po vzoru vitezov templarjev združuje viteze in vitezinje/dame, ki gojijo čut do ljudi, ki so potrebni pomoči, danes je prioriteta njihovega delovanja humanitarnost. Kot govori zgodovina, je red siromašnih vitezov Kristusa in Salomonovega templja, kot jim pravijo, nekoč varoval krščanske romarje na poti v Jeruzalem oziroma sveto deželo. Ime so dobili po njihovem prebivališču v bližini Salomonovega templja v Jeruzalemu. Ob ustanovitvi leta 1119 so imeli devet članov, a je njihov sloves kmalu zrasel in povečalo se je tudi število pripadnikov.
Templarji so bili izkušeni vojščaki in so pomembno vlogo odigrali v križarskih vojnah, saj so branili nekatere krščanske države.
Utrinki s koncerta:
zan_z-gasilci

zan_vladka

zan_tadej-vesenjak

zan_publika_7

zan_publika_6

zan_publika_5

zan_publika_4

zan_publika_3

zan_publika_2

zan_publika

zan_nika

zan_na-odru

zan_minea

zan_ivan-svajgl