Včeraj, v sredo, 27. marca je potekal 17. Medobčinski otroški parlament občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, ki ga organizira Medobčinska zveza prijateljev mladine Ormož. Sodelovali so mladi parlamentarci iz osnovnih šol: Ormož, Velika Nedelja, Središče ob Dravi, Stanka Vraza, Miklavž pri Ormožu, Ivanjkovci in Sveti Tomaž. Letošnja tema otroškega parlamenta je ista kot lani, »duševno zdravje otrok in mladih«.

Dogodek je potekal v sejni sobi ormoškega gradu, kjer so prisotne šolarje in mentorje pozdravili predsednica Medobčinske zveze prijateljev mladine Ormož, Aleksandra Kociper, župan občine Ormož, Danijel Vrbnjak in župan občine Sveti Tomaž, Mirko Cvetko.

Medobčinski otroški parlament je letos vodila OŠ Velika Nedelja, tako mu je predsedovala tudi učenka 8.razreda OŠ Velika Nedelja Ela Bezjak.
V nadaljevanju so se s svojimi izsledki v zvezi z osnovno tematiko letošnjega parlamenta predstavile sodelujoče šole po vrsti. Predstavili so dejavnosti, ki so jih po šolah povezali z vsebinami o duševnem zdravju otrok in mladih ter zaključke šolskih parlamentov. Po predstavitvah pa sta sledili tudi delavnici, ki sta ju izvedli psihologinji Mateja Hergula Kneževič, mag. psih. in Špela Peserl, mag. psih., obe zaposleni v Centru za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Ormož.

Po delavnicah so mladi parlamentarci nadaljevali z razpravo in prišli do naslednjih zaključkov:
– Duševno zdravje je enako pomembno kot fizično zdravje in mu moramo posvečati dovolj pozornosti.
– Pozitivna samopodoba pomaga otrokom in mladostnikom pri soočanju s stiskami in izzivi v obdobju odraščanja.
– Za duševno zdravje skrbimo tako, da smo športno aktivni, zdravo jemo, poskrbimo za sprostitev in prosti čas, dovolj spimo in si dobro razporedimo šolske in obšolske dejavnosti.
– Če se mladostnik znajde v stiski, si lahko pomaga sam ali se obrne na osebe, ki jim zaupa (starši, prijatelji, učitelji, svetovalni delavci, sorodniki,…).
– Mladostnik si lahko pomaga sam z različnimi metodami: dihalne vaje, vizualizacija, meditacija, sprostitvene dejavnosti, sprehod v naravo,…
– Šola je mladostniku lahko varno okolje, če se v njej počuti sprejet (od učiteljev in vrstnikov), spoštovan in varen.
– Obdobje mladostništva bo lažje premostljivo, če bo mladostnik verjel vase in se sprejel takšnega kot je.
– Socialna omrežja in splet so lahko nevarna za mladostnika, zato je potrebno veliko ozaveščanja o tem.
– Če se mladostnik sooča s kakšno duševno stisko, je vpliv okolja pomemben. Takrat potrebuje podporo, sprejemanje, posluh in nikakor ne obsojanja.
– Mladostnik potrebuje pozornost staršev, ki je žal včasih ne prejme dovolj, saj so starši zaradi službenih obveznosti in utrujenosti velikokrat nedostopni.

Na koncu parlementarnega srečanja so izbrali še predloga dveh tem, o katerih bi mladi razpravljali naslednji 2 leti: MLADI IN SPLET in MLADI IN EKOLOGIJA.