V središču Slovenskega Porabja, v Monoštru na Madžarskem je minuli konec tedna potekala 6. Mednarodna razstava železniških modelov. Na razstavi je letos že drugič po vrsti sodelovalo Društvo za ohranjanje dediščine PRLEŠKI ŽELEZNIČAR, ki se je predstavilo z modeloma svojega člana Janka Korparja.

Tudi na letošnji že 6.razstavi železničarskih modelov so sodelovali modelarji iz štirih držav: Slovenije, Madžarske, Avstrije in Hrvaške, ki se s svojimi umetninami predstavijo v Slovenskem kulturnem centru, ki se nahaja v gostišču LIPA v Monoštru.
Glavna organizatorja oziroma pobudnika razstave sta Gabor Kovacs iz Monoštra in Leo Roudi – Sini iz Lendave, ki pravita, da je glavni cilj razstave vzpodbuda mladim, ki se ob vseh modernih tehnologijah za modelarstvo vse manj navdušujejo, pa seveda možnost srečanja modelarjev, ki jim je tovrstno upodabljanje železnic in vlakov še vedno posebno veselje.

Organizacijo razstave financira občina Monošter iz fonda podpore delovanja slovenske in avstrijske manjšine. Razstavo si po navadi ogledajo številni obiskovalci od vsepovsod, prihajajo pa tudi iz sosednjih držav. Tako je Društvo PRLEŠKI ŽELEZNIČAR minulo soboto, organizirano (z avtobusom) na ogled popeljalo tudi svoje člane in simpatizerje. Društvu v smislu promocije in prepoznavnosti (tudi v tujini), sodelovanje na takšni razstavi veliko pomeni.

Domišljija modelarjev je neizčrpna, bi bil lahko enostaven zaključek vseh, ki so si razstavo ogledali; gotovo pa ima vsaka maketa svojo zgodbo….vlakci tako potujejo skozi predore visokih gora, čez mostove deročh rek, skozi gozdove, mesta….. ni pa manjkala niti starinska parna lokomotiva, (modelarja Lea Roudija – Sinija iz Lendave), ki vozi po ameriških prerijah s katere se je nostalgično kadilo…
Med vsemi pa tudi dve maketi Janka Korparja iz Društva PRLEŠKI ŽELEZNIČAR (prva in druga fotografija)

Modele železnic, vlakov in železniških postaj pa si lahko vedno ogledamo tudi na Stanici v Osluševcih, kjer je na ogled tudi maketa železniške postaje v Ormožu, takšne kot je bila leta 1927.

VER v oddaji UTRIP ORMOŽA, 4. oktobra 2018 ob 20.uri.