Na Kogu bo tudi letos potekala tradicionalna prireditev Antonovanje na Kogu, ki je namenjena počastitvi zavetnika prašičerejcev Antona Puščavnika. Že leta 2010 so organizatorji ustanovili Društvo Antonovanje na Kogu, in tako vsako leto pripravijo vrsto zanimivih dogodkov:
Petek, 12.01.2018
9.00: Ocenjevanje čurk (strokovna komisija in komisija potrošnikov) – prostori KS KOG
15.00: Čurke in vino (ocenjevanje vin pridelanih na Kogu, ki se najboljše prilegajo k čurkam) – Vinska klet MUNDA
19.00: Prleško – Vojvodinski večer ( čurke, vino in klapa ZORULE) – Turistična kmetija Hlebec, Kog
Sobota, 13.01.2018
14.00: ČURKARIJADA (pokušnja čurk in vin, ki se najbolje prilegajo k čurkam, kulturni program z obiskom Slovenskih vinskih kraljc in gostov z vrha političih krogov, ter razstava »Reja prašičev v Prlekiji in Međimurju) – telovadnica in prostori OŠ KOG
Nedelja, 14.01.2018
… romanje k Svetemu Antonu Puščavniku
10.00: Sveta maša za žive in pokojne prašičerejce ter zdravje živine ter vzporedni nedeljski program okrog cerkve in v Košarkini hiši: srečanje starodobnikov Styer kluba, ponudba na stojnicah, kisla juha z domačim kruhom, nastopi ansamblov in folklornih skupin …
Sobota, 20.01.2018
17.00: Potopisno predavanje s potovanja po Portugalski ( Marjetica in Janez Škrlec)
18.30: Orgelski koncert Marka Ušeničnika s sinovoma – cerkev Svetega Bolfenka na Kogu
Nedelja, 27.01.2018
15.00: Antonov turnir v malem nogometu ( ŠD KOG) v telovadnici OŠ KOG
Organizatorji so danes dopoldne pripravili tiskovno konferenco, kjer so poleg predsednika Društva ANTONOVANJE na KOGU Slavka Perca, ki je predstavil program letošnjega ANTONAVANJA sodelovali še: . Peter Pribožič, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje na KGZ Ptuj, ki je član in predsednik strokovne komisije ocenjevanja čurk od vsega začetka ocenjevanja čurk. Pravi, da je z ocenjevanjem čurk obujajo tradicijo izdelave teh izdelkov, ki so tudi tržno zelo zanimiv izdelek. Po pravilih senzoričnega ocenjevanja klobas komisija ocenjuje zunanji videz, barvo prereza, sestav prereza, teksturo, vonj in okus izdelka. Najvišja ocena je 20 točk. Že na prvi Čurkarijadi na Kogu so bile podeljene ocene od 16,5 do 19,5 točke, kar je odličen pokazatelj, da so izdelki dobri in kakovostni. Gre za sezonsko in lokalno pripravljeno tipično kulinarično posebnost. Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi Milan Hlebec, ml. s Turistične kmetije Hlebec, ki bo v sklopu Antonovanja pripravila “gurmansko razvajanje” ob glasbi klape ZORULE iz Vojvodine. Tudi sicer na Turistični kmetij Hlebec svojim gostom ponudijo lokalne specialitete in pristno prleško hrano. Simona Kosi, v.d. direktorice Javnega zavoda za Turizem, kulturo in šport Občine Ormož pa je v nadaljevanju predstavila pomen takšne prireditve, ki služi promociji lokalne hrane, ki bi lahko Slovenijo z dobro promocijo lahko pripeljala na svetovni gastronomski zemljevid. Gotovo, da si turist določeno deželo poleg vseh ostalih znamenitosti zelo dobro zapomni tudi po dobri hrani…
Še vedno je čas za prijavo na ocenjevanje čurk
Izdelek je potrebno dostaviti na ocenjevanje v petek, 12.1.2018 med 8.00 in 9.00 uro v prostore KS Kog. Dostaviti je potrebno najmanj 3 cele izdelke ene vrste kašnatih klobas, ki so lahko pečeni ali pa surovi.
Prijavnina znaša približno 3 kg kašnatih klobas, katerih vzorec ste oddali v ocenjevanje (le te se bodo porabile za pokušino na Čurkarijadi) ali 15€ na kmetijo.
Dodatne informacije oz. pojasnila na www.antonovanje.si, facebook stran Antonovanje na Kogu in 031-284-702 (Slavko Perc).