Pust se približuje z velikimi koraki. Organizatorji v Ormožu napovedujejo »pustni karneval« ob vsakem vremenu; kurenti že veselo skačejo naokoli… v Stojncih pa so pustu na pot že imeli tradicionalni Kürenbal, kjer izberejo tudi »princa karnevala«:

Kürenbal je v Stojncih, ki je eden izmed krajev v Kurantovi deželi, velik praznik. V dvorani domačega gasilskega doma se zbere mlado in staro, pravzaprav vsi – veselja in pustnih norčij željni ljudje od blizu in daleč. Mesto dogajanja je Kürja vas 21, oder pa prizorišče velikega dogodka: Namreč na Kürenbalu v Stojncih vsako leto ustoličijo »princa karnevala«.
Letošnji Kürenbal je bil že enajsti po vrsti, organizira pa ga Kulturno umetniško društvo MASKA Stojnci. To je bilo ustanovljeno leta 2010 z namenom usklajenega in organiziranega delovanja v času pustovanja in ohranjevanje lokalne pustne tradicije, ki so jo maškare iz Stojncev že davno ponesle v svet, in kot karnevalske skupine osvajale najimenitnejše nagrade na pustnih karnevalih po Sloveniji.
Vas Stojnci ima okrog 800 prebivalcev, vsaj 300 pa se jih v času pusta našemi. Po nekih evidencah, kot sta povedali moderatorki, so v Stojnicih – odkar štejejo maske – imeli že 3567 mask oziroma toliko pustnih likov.
Uvodoma v veliko svečanost, ki je namenjena »ustoličenju princa karnevala« so zaplesale brhke plesalke in ogrele občinstvo, sledila je predstavitev vseh dosedanjih princev. Prvega princa karnevala so v Stojncih ustoličili leta 2002; vsi pa v času svojega mandata niso imeli ravno lahke naloge – na vseh karnevalih okrog so namreč morali častno zastopati barve svojega domačega kraja in poskrbeti, da se dober glas sliši v deveto vas – in še dlje, če je potrebno.
Zbrane je vmes pozdravil tudi župan občine Markovci Milan Gabrovec, ki je bil eden izmed visokih gostov na prireditvi.
Sledila pa je primopredaja prinčevskih žezel. Najprej je na oder prišel stari princ, ta je na prestolu bil kar dve leti. Imenovan: Don Frenk. Potem pa je v spremstvu Show godbe iz Spuhlje na oder prišel novi princ, imenovan: Bogdan von Laguna:
Zamenjava princev pomeni predajo prinčevskih žezel, ki jo opravijo s spremnimi nagovori in predstavitvijo novega princa.

Sicer pa sta teku programa sledila skeča avtorja Tončeka Žumbarja. Prva zgodba se je dogajala pri družini Kürenbalovih v Kürji vasi 21. Družina z osmimi otroki in babico čaka in dočaka kreditno komisijo….
Druga pa predstavlja križe in težave vaškega policaja.

Tako se je Kürenbalu še in še dogajalo. Sledil je ples ob zvokih tria Melody in še veliko priložnosti za dobro voljo v duhu prihajajočega pusta.