DRUŠTVO LJUBITELJEV PTIČARJEV je danes v prostorih Strelskega centra GAJ pri Pragerskem proslavilo 100. obletnico delovanja društva. Zbrane lovce oziroma člane društva je najprej pozdravil predsednik društva VILKO TURK, ki je dejal, da ima društvo trenutno 186 aktivnih članov, ki so ponosni na organizirano delo, ki je pripomoglo, da se je društvo skozi stoletja razvijalo, širilo svoje aktivnosti in se prilagajalo dogajanjem na kinološko-lovskem področju. Naloga društva je gotovo pomoč članom pri vzreji, vzgoji in šolanju psov ptičarjev, svetovanje pri paritvah, posredovanje pri nakupih psov.
SAŠA VOLARIČ je v nadaljevanju predstavil zgodovino društva in dejal, da je Društvo ljubiteljev ptičarjev ( DLP ) bilo prvo organizirano kinološko društvo na ozemlju nekdanje Jugoslavije, ustanovljeno je bilo 23. februarja 1921. Skupaj z Društvom za športne pse in Klubom za goniče je ustanovilo Kinološko zvezo Jugoslavije, katere naslednica je današnja KINOLOŠKA ZVEZA SLOVENIJE. Že leta 1921 je bil namen društva zbrati vse slovenske lovce, ki se zanimajo za vzgojo in vzrejo ptičarjev, skrbeti za ohranjanje in nadaljnji razvoj čistopasemskih pasem in pričeti voditi rodovno knjigo vseh pasem psov ptičarjev. Kljub temu, da na začetku še ni bilo kinološke organizacije, so v okviru Slovenskega lovskega društva organizirali prve kinološke prireditve, pomladanske in jesenske preizkušnje ptičarjev.
Da so psi ptičarji vsestransko uporabni lovski psi, ki so primerni za lov na polju, kot v vodi in v gozdu, na vse vrste divjadi in za vsa slovenska lovišča, tako pred strelom kot po strelu, pa je dejal DRAGAN ZEMLJIČ, dr. vet.med., ki je tudi podpredsednik društva in predsednik vzrejne komisije. Najprej je predstavil pasme psov, ki so jih s seboj pripeljali člani društva, v nadaljevanju pa zbrane podučil o razvoju ptičarjev, vzreji in preizkušnjah, kako izbrati pasmo in mladiča, o postopku socializacije mladiča in o šolanju. Pes ptičar živi do okrog 12 let, od tega je aktiven okrog 8 let, je še pojasnil Dragan Zemljič.
GORAN PERŠIN, ki je bil tudi povezovalec programa, je predstavil Knjigo šolanih psov in standarde vzreje.
Za popestritev slovesnosti so poskrbeli LOVSKI ROGISTI LZ PTUJ – ORMOŽ. V okviru slovesnosti je društvo razvilo tudi svoj PRVI društveni prapor. Boter ob razvitju prapora je bil župan občine Videm BRANKO MARINIČ, ki mu je sledila vrsta donatorjev trakov za prapor (med temi so bili tudi lovci LD ORMOŽ) in vrsta donatorjev za žebljičke.
Ob 100.letnici Društva so zaslužnim v društvu in podpornikom podelili tudi skupaj 40 plaket za minulo delo in izdali društveni BILTEN.
Sicer pa v DLP enkrat letno izdaja tudi revijo PTIČARJI, v kateri so zbrani rezultati, ki so jih dosegli psi ptičarji pod vodstvom svojih vodnikov v preteklem letu, a tudi številni strokovni članki.

Utrinki z današnje slovesnosti: