Avgust je tradicionalno čas za prireditve v okviru POLETJA NA KOGU, ki jih v sodelovanju z vsemi domačini organizira Turistično kulturno društvo Kog. Dogajanja so se letos začela 10. in končala 19.avgusta. Po navadi pa je najbolj veselo na osrednji prireditvi, ko razglasijo rezultate z ocenjevanja Kogovskih vin, postavijo klopotec, letos pa so na osrednji prireditvi okronali tudi že 6.kogovsko vinsko kraljico.

Osrednja prireditev, v soboto, se je pričela s festivalom vina, ki je letos bil 11-ti po vrsti. Prireditev je potekala v šolski telovadnici. Na prireditvi se je zbrala vrsta gostov, med temi so bili tudi ormoški župan Alojz Sok, vitezi vina Ptujsko-ormoškega omizja in vinske kraljice Slovenskega vinskega kraljestva, ki jih je gostila še – prejšnja – vinska kraljica Anja Kocjan.

Zbrane je uvodoma pozdravila vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič, potem pa je sledila podelitev priznanj za vina ocenjena na ocenjevanju z naslovom »To vino je bilo pridelano na Kogu«, ki sta jih podeljevala predsednica komisije – enologinja Lidija Ruška in predsednik TKD Kog Drago Lukman.
Komisija je podelila 5 srebrnih, 37 zlatih in 3 velika zlata priznanja. Veliko zlato priznanje so prejeli Rene Petek za Traminec Jagodni izbor, Ivan Kirič za Laški rizling izbor 2016 in Pra-Vino za Šipon Ledeno vino 2001 – Lejino vino.
Potem je strokovno mnenje k ocenjenim vinom letnika 2017 podala še enologinja Janja Klajnčar Žajdela, sledila je pokušina vin in zakuska…


Po podelitvi priznanj se je dogajanje preselilo na dvorišče oziroma v center Koga. Ta čas je namreč živahno že bilo tudi vse naookoli. Zadišale so kisle župe, ki so jih na prostem kuhale 3 ekipe, stojnice so se šibile pod domačimi dobrotami, obiskovalci so iskali senco in možnost za osvežitev s kozarcem »kogovskega«…
Tudi za otroke so pripravili poseben kotiček. Organizatorji so namreč poskrbeli, da so na svoj račun prišli tudi najmlajši obiskovalci, ki so v senci borov lahko ustvarjali ali se poigrali v družbi animatorjev.
Bil pa je tudi že čas, da na vrhu Koga postavijo kopotec. Obred postavljanja klopotca, ki sta ga pospremil ples in petje, so pripravili kogovski folklorniki pod vodstvom Anice Pevec.
Potem je zbrane pozdravil tudi župan Ormoža Alojz Sok, ki je organizatorjem čestital za odlično prireditev in trud, ki ga vlagajo v promocijo domačega kraja.
In že je napočil čas, da okronajo 6.kogovsko vinsko kraljico: Na Kogu se kronanje vinske kraljice zgodi vsaki dve leti. Tako je letos – po zadnjih dveh letih – dosedanjo Anjo Kocjan, na prestolu zamenjala Nives Plemenič.

Krono je novi kogovski vinski kraljici nadel župan Alojz Sok, čast, da ji nadene lento pa je pripadla vitezu vina, vinogradniku Slavku Prapotniku (PRA-VINO). Sledila je tudi svečana prisega na novo okronane kraljice, ki je obljubila, da bo s svojimi najboljšimi močmi dostojno promovirala Kog in tradicijo pridelovanja vina na domačih gričih.

Osrednja prireditev v okviru POLETJA na Kogu pa tradicionalno prinaša tudi tekmovanje v kuhanju kisle župe na prostem. Letos so se tekmovanja (žal) udeležile le tri ekipe, se pa spomnimo, da je včasih za naziv – najboljša kisla župa – kuhalo tudi po 10 in več ekip. Kot je povedala Vanja Mramor, predsednica komisije, ki je ocenjevala skuhane kisle župe, je težko bilo izbrati najboljšo. Tako so se odločili, da je za malenkost odličnejša bila župa, ki so jo skuhali člani ekipe Oldtimerji, ostali dve župi pa sta bili »drugi«.

Po uradnem delu je potekalo prijetno druženje ob zvokih ansambla RITEM.VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 30. avgusta 2018

(tekst: Karolina Putarek, foto: Vule Nikolić)