Tema letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je dematerializacija oziroma kako narediti več z manj. Konkretno to vključuje premik od izdelkov k storitvam in k bolj učinkoviti rabi virov.
V širšem lokalnem okolju je omogočen pristop k varčevanju virov na lokaciji Vrazova 9, Ormož,(stavba nekdanjega sodišča), kjer ob sodelovanju Komunalnega podjetja Ormož Center ponovne uporabe omogoča ponovno uporabo in pristop h krožnemu gospodarstvu. Mnoga lokalna okolja še teh možnosti nimajo, zato smo lahko ponosni, da je omogočena družbena odgovornost v lokalni skupnosti. V CPU lahko prinesete izdelke, ki jih ne uporabljate več, kot so gospodinjski aparati, posoda, knjige, oprema za prosti čas, pohištvo, IT opremo, oblačila, obutev in modne dodatke. Skratka vse, kar je še uporabno. V CPU izdelki dobijo novo funkcijo in so znova uporabni. Izdelke tudi popravijo in obnovijo, da jim s tem podaljšajo življenjsko dobo.
CPU v Ormožu ima trenutno 9 in pol zaposlenih. Na novo je zaposlen mizar, tako, da odslej v Centru ponujajo tudi manjša popravila pohištva. Kmalu pa bo na policah v trgovinici ponudba izdelkov, ki nastajajo v okviru popoldanskih obrti okoliških rokodelcev. Ob zaključko Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov smo se v okviru oddaje AKTUALNO pogovarjali z direktorico CPU dr.Marinko Vovk: