Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog v času od 7:00 ure dne 7. 8. 2020, do 7:00 ure dne 10. 8. 2020 obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

PETEK 7. 8. 2020

Ob 11:10 so bili policisti na kraju kaznivega dejanja v naselju Lešnica. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec v zadnjih treh dne odtujil mulčer kladivar rdeče barve. Po zbranih obvestilih bomo podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo na Ptuju.

Ob 20:05 uri so bili policisti obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v kraju Senešci. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je kršitelj zmerjal, žalil in se drzno obnašal proti oškodovancu. Kršitelju so policisti izdali plačilni nalog zaradi kršitve Zakona o javnem redu in miru.

Ob 00:30 uri so policisti v Ormožu imeli v postopku voznika osebnega avtomobila, kateremu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal 0.42 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku je bilo proti potrdilu začasno odvzeto vozniško dovoljenje, prepovedana nadaljnja vožnja in izdan plačilni nalog.

Ob 02:35 uri so policisti v naselju Bratonečice imeli v postopku voznika osebnega avtomobila, kateremu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal 0.41 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Prepovedana mu je bila nadaljnja vožnja in izdan plačilni nalog.

SOBOTA 8. 8. 2020

Ob 11.15 uri so policisti v Ivanjkovcih imeli v postopku voznika osebnega avtomobila iz Avstrije, kateri je prekoračil dovoljen hitrost v naselju. Prav tako mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal 0.30 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Proti potrdilu mu je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja, prav tako pa mu je bil za obe kršitvi izdan plačilni nalog. Vožnjo proti morju je nadaljevala njegova sopotnica.

Ob 13.00 uri so policisti imeli v Mihovcih v postopku voznika osebnega avtobmobila, kateri je imel na vozilu nameščene neustrezne pnevmatike. Odvzete so mu bile registrske tablice, voznik pa je bil napoten na tehnični pregled, prav tako mu je bil izdan plačilni nalog.
Ob 14.05 uri smo bili obveščeni o poškodbi vozila na parkirnem prostoru v Ormožu, kjer je neznani voznik neznanega vozila poškodoval parkirano vozilo. Opravljen je bil ogled in sledi zbiranje obvestil za neznanim voznikom.

NEDELJA 9. 8. 2020

Ob 21.35 uri smo bili obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v zasebnem prostoru v Miklavžu pri Ormožu. Ob prihodu patrulje na kraj, je le ta v neposredni bližini stanovanjske hiše našla v alkoholnem opoju in komi mlajšega moškega. Na kraj je bilo klicano reševalno vozilo NMP ZD Ormož in moški je bil odpeljan v bolnišnico Ptuj na izčrpavanje. Pred tem je moški kršil javni red in mir v zasebnem prostoru, zato mu bo zaradi tega izdan plačilni nalog.

Napoved aktivnosti za ponedeljek dne 10. 8. 2020:

– Opravljali bomo redne naloge s področja javne varnosti ter kontrolo udeležencev v cestnem prometu, kjer bomo dajali poudarek na kršitvah, ki so najpogostejši vzrok prometnih nesreč (prekoračitve hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola, mobitel idr.).

– v času od 10. 8. do vključno 16. 8. 2020 bomo na celotnem območju PU Maribor izvajali poostrene aktivnosti, s poudarkom na nadzoru hitrosti v cestnem prometu, v sklopu katerih poteka evropsko usklajen nadzor s področja hitrosti »SPEED«, ki je usklajen v okviru organizacije ROADPOL (nekdanji TISPOL).

OCENA PROMETNO VARNOSTNIH RAZMER
Prometno varnostne razmere so bile na območju PU Maribor v prvem polletju 2020 slabše kot v enakem obdobju leta 2019 zaradi bistvenega povečanja števila umrlih udeležencev prometnih nesreč. V tem obdobju smo obravnavali 1.379 (1.717) ali 20 % manj prometnih nesreč, od tega 9 (6) prometnih nesreč s smrtnim izidom, 31 (48) prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami, 315 (463) ali 32 % manj prometnih nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami in 1.024 (1.200) ali 15 % manj z materialno škodo. V teh prometnih nesrečah je 10 (6) udeležencev umrlo, 32 (49) je bilo hudo telesno poškodovanih in 386 (621) ali 38 % manj lahko telesno poškodovanih. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč s hujšimi posledicami so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran/smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti.

Pomemben vzrok predvsem hujših prometnih nesreč je torej še vedno neprilagojena hitrost vožnje in s hitrostjo neposredno povezani vzroki. Zaradi neprilagojene hitrosti se je v letu prvem polletju 2020 zgodilo 192 (206) ali 7 % manj prometnih nesreč, od tega 3 (3) prometne nesreče s smrtnim izidom, 16 (12) prometnih nesreč s hudo telesno poškodovanimi, 69 (88) ali 22 % manj z lahko telesno poškodovanimi in 104 (103) ali 1 % več z materialno škodo. V teh prometnih nesrečah so 3 (3) udeleženci umrli, 16 (12) je bilo hudo in 83 (119) oziroma 30 % manj lahko telesno poškodovanih.

V povezavi s problematiko hitrosti izstopa tudi problematika alkohola, kot sekundarnega vzroka prometnih nesreč, saj povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti pogosto vozijo pod vplivom alkohola. Delež alkoholiziranih povzročiteljev je pri prometnih nesrečah zaradi neprilagojene hitrosti v prvem polletju znašal 17,7 % (17,3 %), medtem ko je bil skupni delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč 9,3 % (9,3 %).
PRIPRAVILA:
Milan Plohl, višji policist I
in Edvard Cvetko, komandir