»Pevci vas«, člani KD ODPEV Mala vas (občina Gorišnica) so se tudi letos na večer pred SVETIMI TREMI KRALJI, kot »koledniki« odpravili prepevat od vrat do vrat nekaterih znancev in prijateljev. Tudi v Veliki Nedelji smo jih srečali, kar pomeni, da s svojimi obiski niso razveseljevali samo v domači občini. Oblečeni v SVETE TRI KRALJE so tako (Konrad, Alojz in Janez) znova obudili tradicijo koledovanja, ki je sicer star predkrščanski narodni običaj v času okrog novega leta. Kristjani so običaj prevzeli ter go postavili v čas božiča. Koledniki se preoblečejo v svete tri kralje in hodijo po vaseh ter zbirajo darove za revne družine z otrok…

Sveti trije kralji (člani KD ODPEV Mala vas)


Danes, 6.januarja je praznik SVETIH TREH KRALJEV

Cerkveni praznik Svetih treh kraljev je eden izmed praznikov iz božičnega sklopa in se ga praznuje 6. januarja.
Praznik najbolj poznamo po tem, da so trije kralji prišli k novorojenemu Jezusu in prinesli vsak po eno darilo. Po Matejevem evangeliju so modreci prišli iz vzhoda v Jeruzalem, da bi se poklonili Jezusu. Spremljala jih je zvezda repatica, betlehemska zvezda. V Jeruzalemu jih je sprejel kralj Herod, ki je želel da bi mu povedali, kje se bo Jezus rodil, da bi ga lahko ubil. Ko so Jezusa našli, so mu darovali tri darove: sveto kadilo (kot Bogu), zlato (kot kralju) in plemenito miro (kot človeku). Nato jim je Bog ukazal, naj se ne vračajo k Herodu in se vrnejo v svojo deželo po drugi poti.
V spomin na to še danes ob jaslice postavimo tri kralje: Gašperja, Miho in Boltežarja.

Praznik imenujemo tudi tretji božič, večer pred njim pa tretji sveti večer

S svetimi tremi kralji se konča “božična doba” ali dvanajsterodnevje (dodekahemeron); demoni ne strašijo več ali divja jaga, ki je norela po nebu izgine z obzorja… Tako je ob dnevu SVETIH TREH KRALJEV in na njegov predvečer veliko šeg in verovanj. Kristjani ob mraku zopet poškropijo in pokadijo s kadilom svoje domove. S kredo pa nad vrata napišejo letnico in prve črke imen teh kraljev (ta dva običaja se vedno bolj opuščata oziroma ju ljudje ne izvajajo), na primer: 20+G+M+B+19 (kratice pomenijo Gašper, Miha, Boltežar ter leto)

Kralj Miha je tudi zaščitnik popotnikov in Svetega dneva mladih, Boltežar pa zaščitnik bolnih za epilepsijo.