Minuli petek se je v Ormožu ustavila karavana študijskih krožkov v Sloveniji. Karavano v Ormožu sta organizirala Andragoški center Slovenije in Ljudska univerza Ormož. Tokrat je bila posvečena podnebnim razmeram – in se je imenovala »Podnebna karavana študijskih krožkov«. Mentorji študijskih krožkov so tako na srečanju izpostavili teme povezane s trajnostjo, spoznavali Ormož, se družili in izmenjali številne izkušnje.
Pred uradno slovesnostjo, ki je popoldan potekala pred Grajsko pristavo, je za zbranimi mentorji in člani študijskih krožkov bilo že pestro dopoldne. Ogledali so si kako poteka umetno bogatenje podtalnice v občini Ormož, kako deluje namakalni sistem, obiskali Ormoške lagune, si ogledali Ormož in okolico, prisostvovali nastopu folklorne skupine iz Črnomlja ter prisluhnili strokovnemu predavanju na temo podnebje. Uradna slovesnost pa je tako že bila na nek način povzetek dopoldanskih aktivnosti.
V Ormožu je bila 16 karavana študijskih krožkov po Sloveniji, zadnja je potekala v Idriji leta 2017, potem pa presahnila, tudi zaradi časa korone. Tako so jo znova obudili letos v sodelovanju z Ljudsko univerzo Ormož.
V Ormožu so se srečali predstavniki 13-tih študijskih krožkov v Sloveniji. 10 je bilo takšnih, ki delujejo znotraj Ljudskih univerz, po eden, pa, ki delujejo v okviru ene izmed knjižnic v Sloveniji, pa tudi etnološkega društva in znotraj centra KORAK. Večina se jih je po svoje predstavilo tudi na stojnicah.
Zbrane na otvoritveni slovesnosti na grajskem dvorišču sta razen dr. Nevenke Bogataj, ki je vodja projekta »Karavana študijskih krožkov« in direktorice LU Ormož Viki Ivanuša, nagovorili še Viktorija Dabič – snovalka bralnih in študijskih krožkov na Ptuju, ljubiteljica narave, pohodništva ter avtorica knjige »Kako je nastala Potrčeva pot; in podžupanja občine Ormož Irma Murad, ki je zbranim v imenu občine Ormož izrekla dobrodošlico z namigom, da pa so zbranim morda spodbuda za nove teme v študijskih krožkih.
Za zaključek so obiskali še vinsko klet Puklavec Family Wines in ormoški park.