Marijan Horvat je svojo zbirateljsko pot začel kot dijak. Takrat je bilo „moderno“ zbirati znamke. Ampak ta dijaška „ljubezen“ je kmalu prerasla v strast, ki je zaznamovala Marijanovo življenje. Danes ob stanovanjski hiši gradi novo zgradbo, kjer bo kmalu nastal „domači“ muzej, in kjer bo na več kot 300 m2 lahko razstavil več tisoč različnih predmetov iz časa Avstro-Ogerske, Kraljevine Jugoslavije, prve in druge svetovne vojne vse do danes.
Od neštetih fotografij častitljive starosti, več sto razglednic, se v zbirki najdejo tudi različni dokumeti iz omenjenih časov, značke, odlikovanja, oznake, tudi krajevne table, knjige, posoda….. celo gumbi in orodja, pohištvo ( tudi zibelka iz začetka 19.stoletja….) in seveda vojaška oprema – od uniform, vojaških lesenih zabojev, kap, čelad, šapk do različnega orožja, med katerim ne manjkajo puške in pištole. V zbirki navdušuje tudi revolver Gasser izdelan leta 1870.

Ampak tukaj se Marijanova zbirka ne konča. Marijan Horvat namreč za dopolnitev svoje MUZEJSKE ZBIRKE „BRJAGA“ odkupuje vojaške, gasilske, lovske, kmečke ter ostale stare predmete iz obdobja Avstro-Ogerske, Kraljevine Jugoslavije in časa med 2.svetovno vojno.
Različne predmete pa z veseljem sprejema tudi na restavriranje, hrambo, varovanje ali enostavno za na razstavo. ( GSM 040 745 596, brjaga14@gmail.com)

Marijan Horvat iz Trgovišča je svojo zbirateljsko pot začel v dijaških letih (Foto:Karolina Putarek)

Fotografije, dokumenti, značke ...... (Foto: Karolina Putarek)

Iz Marijanove zbirke: Razglednica Velike Nedelje iz začetka 19.stol. (Foto: Karolina Putarek)

Slovenski vojak, heroj na Soški fronti (FOTO: Karolina Putarek)

V novi zgradbi bo za muzejsko zbirko BRJAGA več kot dovolj prostora (Foto:Karolina Putarek)